Oprichter No Surrender opgepakt

Klaas O. wordt verdacht van witwassen, brandstichting en afpersing, aldus de politie.

Leden van motorclub No Surrender tijdens de uitvaart van captain Brian Dalfour.
Leden van motorclub No Surrender tijdens de uitvaart van captain Brian Dalfour. Foto Remko de Waal / ANP

De oprichter en voormalige “generaal” van motorclub No Surrender is dinsdag opgepakt. Klaas O. wordt verdacht van “witwassen, brandstichting en afpersing”, zo laat de politie weten.

O. mag voorlopig alleen comminiceren met zijn advocaat. In mei werd de woonwagen van de 48-jarige O. in Bergen op Zoom al doorzocht. Dit omdat het vermoeden bestond dat de man betrokken was bij witwaspraktijken. Zijn boekhouding werd hierbij in beslag genomen. O. werd toen niet aangehouden.

Witwassen

De officier van justitie gaf opdracht tot een strafrechtelijk financieel onderzoek (s.f.o.). Hieruit kwam naar voren dat O. de afgelopen jaren exorbitante bedragen heeft uitgegeven zonder dat die legaal verantwoord konden worden. De politie vermoedt dat hij transacties heeft verricht met geld afkomstig van criminele activiteiten.

Op dezelfde dag werd in Rotterdam een ander lid van No Surrender door een arrestatieteam ingerekend. Hij zou zich aan “mishandeling en meerdere bedreigingen in relationele sfeer” schuldig hebben gemaakt, aldus de politie. Bij de inval werden een luchtbuks en een scherpschutterswapen inclusief munitie aangetroffen.

O. richtte motorclub No Surrender in 2013 op, nadat hij uit Saturdarah was gestapt uit onvrede met het beleid van die club. Onder meer Willem Holleeder was betrokken bij de oprichting van No Surrender. Eerder werden andere leden gearresteerd voor uiteenlopende misdrijven, zoals openbare geweldpleging, brandstichting, drugsbezit en -smokkel en afpersing. In februari stapte O. op als leider van de motorclub.