Nederland iets minder goed in benutten ICT voor economie

Ons land zakte uit de top-5 van een ranglijst van de internationale denktank het World Economic Forum.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie ANP / Lex van Lieshout

Nederland presteerde afgelopen jaar relatief iets slechter op het gebied van het benutten van ICT voor economische groei. Dat blijkt uit de zestiende jaargang van het Global Information Technology Report, dat woensdag wordt gepubliceerd door de internationale denktank het World Economic Forum. Ons land zakte van de vierde naar de zesde plaats op de ranglijst.

Het lukt Singapore voor het tweede jaar op rij het beste om ICT te benutten. Op de tweede plaats staat Finland, Zweden eindigde als derde. In het rapport worden 139 landen vergeleken, daarbij wordt gekeken naar het vermogen om ICT te gebruiken voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en welzijn.

Duurdere toegang

“Het zakken van Nederland in de index komt waarschijnlijk door de gestegen toegangskosten van ICT in Nederland”, zo meldt hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid Henk Volberda van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Erasmus is een partnerinstituut van het World Economic Forum en levert data over Nederland aan. Concurrerende economieën zoals de VS en Noorwegen hebben relatief meer geïnvesteerd in de ICT infrastructuur, zegt Volberda.

De gestegen toegangskosten komen door hoge mobiele tarieven in Nederland en stijgende kosten van breedband internet. Nederland zakte naar de 83ste positie op het gebied van toegangskosten voor ICT. “Vergelijkbaar met Hongarije, Honduras en Kaapverdië,” zegt Volberda.

Steeds belangrijker

Hoe Nederland omgaat met ICT wordt steeds belangrijker voor economische ontwikkeling, sociaal welzijn en concurrentievermogen in het hedendaagse tijdperk van ‘big data’”, zegt Volberda.

“ICT vergroot de transparantie voor consumenten waardoor zij bijvoorbeeld meer keuze hebben. Of ze kunnen goedkoper iets aanschaffen omdat bijvoorbeeld schakels in de keten worden gepasseerd. Bedrijven kunnen met ICT efficiënter opereren en meer maatoplossingen aan klanten bieden. ICT versterkt daarmee uiteindelijk ook de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.”

Wie ICT niet goed benut, krijgt een steeds groter probleem, zegt Volberda:

“De digitale ‘rat race’ heeft geleid tot een toenemend aantal faillissementen van bedrijven die te laat de digitale omslag hebben gemaakt, vooral in de retailsector. Bedrijven die ICT niet weten te incorporeren in hun verdienmodel worden steeds sneller uitgeschakeld, wat gepaard gaat met een groot verlies aan arbeidsplaatsen.”

Overheid blijft nog achter

Net als vorig jaar blijkt uit het rapport dat de Nederlandse overheid relatief achterblijft op het gebied van ICT. Vooral de rol van ICT in de visie van overheden is nog te beperkt, zo blijkt uit het rapport.