Minister van Binnenlandse Zaken Irak biedt ontslag aan

Het ontslag volgt daags na de bloedige aanslag in Bagdad waarbij zeker 200 mensen om het leven kwamen.

De ravage na de verwoestende bomaanslag op een winkelgebied in Bagdad waarbij zaterdag zeker 200 doden vielen.
De ravage na de verwoestende bomaanslag op een winkelgebied in Bagdad waarbij zaterdag zeker 200 doden vielen. Foto Hadi Mizban/AP

De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed al-Ghabban, heeft dinsdagmiddag zijn ontslag aangeboden. Dat meldt persbureau Reuters. Zijn ontslag volgt daags na de bomaanslag in Bagdad waarbij meer dan tweehonderd mensen om het leven kwamen.

Al-Ghabban maakte zijn aftreden bekend tijdens een mediaconferentie in Bagdad. Het ontslag is officieel als de Iraakse premier Haider al-Abadi akkoord gaat met de ontslagaanvraag. Al-Ghabban kreeg de afgelopen dagen veel kritiek, omdat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid van de bevolking in het land.

bij de bomaanslag in Bagdad in de nacht van zaterdag op zondag kwamen zeker tweehonderd mensen om het leven. Het is de dodelijkste aanslag sinds 2003. Volgens reddingswerkers kwamen bij de zelfmoordaanslag hele gezinnen tegelijk om het leven. De lichamen van veel slachtoffers waren zo verkoold dat ze niet onmiddellijk konden worden geïdentificeerd. Door de verwoestende explosie kwam een deel van de omgeving in lichterlaaie te staan, was op videobeelden te zien. De aanslag werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Falluja

De bomaanslag vond plaats een week na de verdrijving van IS uit de Iraakse stad Falluja. Zondag bracht de Iraakse premier Haider al-Abadi een bezoek aan de wijk waar hij werd uitgejouwd door een boze menigte. De bevolking houdt ook hem verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen in het land.