Mevrouw De Wit verdwijnt uit bordspel Cluedo

Na de wissel is het niet langer mogelijk dat dokter Zwart is vermoord door mevrouw De Wit.

Flickr / Mighty June (CC BY 2.0)

In Cluedo is het vanaf dit najaar niet meer mogelijk om met mevrouw De Wit te spelen. Ze verdwijnt uit het bekende bordspel, waarin spelers de moord op dokter Zwart moeten oplossen. Spelmaker Hasbro vervangt De Wit (Mrs. White in de internationale editie) door het nieuwe personage dokter Li-La.

Wat nu vaststaat, is dat het na de wissel niet langer mogelijk is dat Zwart is vermoord door De Wit. Hier zit volgens Hasbro niet meer achter dan dat het Cluedo een nieuwe twist wilde geven. De spelmaker wil niet zeggen waarom juist Mevrouw De Wit eraan moest geloven. Het is voor het eerst in het 67-jarig bestaan van het spel dat er een wijziging in de personages plaatsvindt.

De vervanger: dokter Li-La

De vervanger van mevrouw De Wit, dokter Li-La, is de adoptiedochter van de vermoorde dokter Zwart. Ze is opgeleid als bioloog en kan goed met giftige stoffen overweg. In de internationale versie van het spel heet ze dr. Orchid.

In Cluedo moeten de spelers raden wie de moordenaar is, met welk moordwapen dokter Zwart is vermoord en in welk vertrek de moord heeft plaatsgevonden. Mevrouw De Wit is in het spel de huishoudster van dokter Zwart. Ze behoort samen met vijf anderen (kolonel van Geelen, professor Pimpel, dominee Groenewoud, mevrouw Blaauw van Draet en Rosa Roodhart) tot de hoofdverdachten van de moord, die plaatsvond tijdens een etentje.

In totaal zijn er 324 verschillende oplossingen mogelijk voor het spel. De speler die de moord als eerste oplost heeft het spel gewonnen. Cluedo lag in 1949 voor het eerst in de winkels, nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog was bedacht door de Engelsman Anthony E. Pratt.