Aanslag bij op één na heiligste plek voor moslims

Foto Noor Punasiya/AP

Saoedi-Arabië is twee dagen voor het einde van de ramadan opgeschrikt door verschillende bomaanslagen. Een ervan betrof een zelfmoordaanslag bij het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten voor de Moskee van de Profeet in de stad Medina. Die moskee is de belangrijkste in de stad en de op één na heiligste plek binnen de islam. Het is de plek waar de profeet Mohammed begraven ligt.

Volgens de staatstelevisiezender al-Arabiya werden twee bewakers gedood. Enkele uren na de explosie werden live-beelden uitgezonden van duizenden biddende gelovigen bij de moskee. Iets eerder werden al explosies gemeld in Jeddah en in Qatif. Volgens persbureau Reuters werd in Jeddah bij het Amerikaanse consulaat een auto tot ontploffing gebracht. Daarbij lijkt vooralsnog alleen de aanslagpleger om het leven gekomen te zijn.

In de oostelijke stad Qatif zouden shi’ieten het doelwit van een zelfmoordaanslag zijn geweest bij een moskee. Qatif is een stad waar naar verhouding veel shi’ieten wonen in het verder overwegend sunnitische Saoedi-Arabië. (NRC)