Lucas uit GTST keert terug als hetero in Nieuwe Tijden

De zomersoap van RTL 4 is vooral tv-beleidsmatig interessant.

Lucas (Ferry Doedens) in Nieuwe Tijden (RTL4).
Lucas (Ferry Doedens) in Nieuwe Tijden (RTL4).

Eigenlijk zouden soaps geen eerste aflevering moeten hebben. Dat verstoort het gevoel van oneindigheid – het gevoel dat die mensen voor eeuwig vastzitten in Peyton Place, Dallas of Meerdijk, en dat je ieder moment bij ze naar binnen kan lopen, om de draad weer op te pakken.

RTL 4 begon gisteren met de zomersoap Nieuwe Tijden, een spin-off van GTST, dat vrijdag voor 1,4 miljoen kijkers zijn seizoensfinale beleefde. In Nieuwe Tijden volgen we Amy en Sil, kinderen van GTST-veteranen Ludo en Laura. Ze gaan weg uit Meerdijk om in een Utrechts studentenhuis te gaan wonen.

Tot haar verbijstering treft Amy In Utrecht haar neef Lucas onder de douche aan. Lucas is anderhalf jaar geleden naar Hawaii vertrokken. Wat doet hij nu in die Utrechtse douche? Bovendien blijkt Lucas hetero te zijn geworden. „Ik ben geen gay meer, dat was een fase.”

Dat wekt verbazing en ongeloof – en boze reacties op Twitter. Lucas was de eerste homo in GTST, die voor het eerste homohuwelijk in de soap zorgde. Gooit hij hier zijn gay pride te grabbel? Het schijnt wel te bestaan: homo’s die hetero worden. Kijk maar naar Jan Rot.

De terugkeer van Lucas moet de GTST-kijkers naar Nieuwe Tijden trekken. Lucas werd anderhalf jaar geleden uit de serie geschreven omdat acteur Ferry Doedens werd ontslagen wegens een cocaïneverslaving. Lucas bleef echter zeer geliefd. Nu is Doedens weer clean en mag hij op proeftijd in de nieuwe serie.

Zo’n eerste aflevering is dus moeilijk. Je kunt niet meteen over bedrog, doodslag en grote geheimen beginnen. Je moet rustig een heleboel mensen introduceren, die je enigszins sympathiek moet neerzetten – terwijl je wel al de suggestie moet wekken dat ook deze mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

De serie oogt dus nog slap en wezenloos. De terugkeer van Lucas is een opsteker, maar de nieuwe personages laten je onverschillig. Acteren gaat nog niet zo goed en de camera is onrustig: modern bedoeld, maar het oogt ook amateuristisch.

Nieuwe Tijden is vooral tv-beleidsmatig interessant: dit gaat over het vullen van de zomer, over moeilijk bereikbare jongeren trekken, en over de verschuiving naar online video.

RTL4 zoekt naar een manier om de zomerstop van GTST te vullen. Er kijken ’s zomers te weinig mensen om de A-programma’s in te zetten, maar met herhalingen trek je nog minder mensen. Vorig jaar vulde RTL4 het gat met Wie doet de afwas?, maar dat joeg de kijkers weg. Met Nieuwe Tijden hopen ze de GTST-kijkers die thuisblijven, te bedienen.

Tegelijk moet Nieuwe Tijden de kijkers naar online videoplatform Videoland trekken. Daar kunnen abonnees de afleveringen vooruit kijken. En als de veertig tv-afleveringen zijn afgelopen, kun je daar exclusief nog eens 35 afleveringen zien. Dat is nieuw: proberen met een goedkope dagelijkse soap abonnees te winnen voor een online videodienst. Grote diensten als Netflix proberen dat juist met dure, prestigieuze series, die je nergens anders kunt zien. De kans van slagen lijkt dan ook gering.

Wilfred Takken en Thomas de Veen vervangen deze zomer om de beurt Hans Beerekamp.