Levenslang voor moord op Curaçaose politicus Wiels blijft staan

K. schoot Wiels in 2013 dood op een Curaçaos strand. Het is niet bekend wie opdracht gaf tot de liquidatie.

Archieffoto uit 2012 van Helmin Wiels.
Archieffoto uit 2012 van Helmin Wiels. Foto Michael Kooren / ANP

De levenslange gevangenisstraf tegen Elvis K. voor het vermoorden van de Curaçaose politicus Helmin Wiels blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten. Wiels werd in mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen.

Twitter avatar HogeRaad Hoge Raad Veroordeling tot levenslang voor moord op Wiels blijft in stand https://t.co/aeM7o6kYfL

Wiels was op dat moment leider van Pueblo Soberano (Soeverein Volk), toen de grootste politieke partij van het eiland. In 2014 werd K. al door het gerechtshof veroordeeld tot levenslang voor de moord op Wiels. Hij werd ook schuldig bevonden aan twee andere moorden.

‘Meedogenloos en gewetenloos’

De rechter noemde K. (ook wel bekend als ‘Monster’) in 2014 “meedogenloos en gewetenloos en zonder meer in staat tot moorden”. Een levenslange celstraf zou volgens hem gepast zijn, om de samenleving tegen deze man te beschermen. Bij de moord op Wiels haalde de schutter maar liefst tien keer de trekker over, waardoor de politicus ter plekke stierf.

K. stond in 2014 terecht met twee andere verdachten. Zij werden vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord op Wiels. Dat kwam omdat de belastende verklaring van de veroordeelde moordenaar E.R.K., ook verdachte in de zaak-Wiels, door het Gerecht onvoldoende betrouwbaar werd geacht.

Nieuwe verdachte

Vorige maand werd een nieuwe verdachte op verzoek van Curaçao in Nederland gearresteerd. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk of de verdachte is uitgeleverd aan Curaçao.

Elvis K. pleegde de moord in opdracht, maar van wie werd tijdens de rechtszaak niet duidelijk. Ex-minister van Financiën George Jamaloodin werd daarvoor aangehouden, maar mocht een eventuele rechtszaak in vrijheid afwachten. Ook zijn halfbroer, loterijkoning Robbie Dos Santos, werd kort vastgehouden.

In een andere uitspraak oordeelde de Hoge Raad dinsdag dat in Nederland geen levenslang kan worden opgelegd zolang deze gevangenen geen enkel perspectief hebben op vrijlating. De Nederlandse praktijk is in strijd met Europese mensenrechtenverdragen. Op Curaçao is dat perspectief op vrijlating er wel. Daarom kon de Hoge Raad de levenslange gevangenisstraf van Wiels in stand houden. Op Curaçao beoordeelt een rechter na twintig jaar of de gevangenisstraf nog nodig is.