Kittel wint vierde Tour-etappe met miniem verschil

De langste rit van deze Ronde eindigde in een massasprint. In een duel om de centimeters versloeg Kittel de Fransman Coquard.

De sprint tussen Marcel Kittel (links) en Bryan Coquard (rechts).
De sprint tussen Marcel Kittel (links) en Bryan Coquard (rechts). Foto Jean-Paul Pelissier/Reuters

Marcel Kittel is dinsdag winnaar geworden van de vierde etappe in de Tour de France. De Duitser van Etixx-Quick Step versloeg de Fransman Bryan Coquard in een spannende massasprint. Peter Sagan behield de gele leiderstrui. De Nederlander Dylan Groenewegen finishte op een knappe vierde plek.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France TOP 10 de l’étape 4 / of the stage 4. #TDF2016 https://t.co/ww3I0xLEnb

De rit tussen Saumur en Limoges was met 237,5 kilometer de langste in deze ronde en kende zoals verwacht het traditionele verloop van een sprintersetappe. De groep die ditmaal voor de vorm vooruit mocht rijden was er één van vier man, met Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (IAM Cycling) en Andreas Schillinger (Bora-Argon18).

Zij trokken er op 206 kilometer van de meet vandoor, maar wisten eigenlijk bij voorbaat dat hun missie kansloos zou zijn. Nadat Gougeard eerder al afhaakte, werd het overgebleven trio op zeven kilometer van de meet ingerekend.

Minimaal verschil

Vervolgens was het woord aan de sprintersploegen. Op een licht oplopende aankomst was het Kittel die het bal opende en aanging op zo’n 250 meter van de finish. Vlak voor de meet leek hij nog voorbijgestoken te gaan worden door de Fransman Coquard, maar diens jump reikte net niet ver genoeg. Met enkele centimeters verschil moest hij de zege aan de Duitser laten. Gele truidrager Peter Sagan eindigde als derde in de etappe, net voor de man in de Nederlandse driekleur: Dylan Groenewegen.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France .@marcelkittel remporte l’étape 4 pour quelques millimètres / wins stage 4! #TDF2016 https://t.co/FzaNWmdYz0

De vreugde bij Kittel was na afloop van de rit groot. De Duitser werd vorig jaar geplaagd door blessures en mocht daarom van zijn toenmalige team Giant-Alpecin niet mee naar de Tour. Nadat de sprinter afgelopen winter overstapte naar Etixx-Quick Step begonnen de overwinningen weer te komen. Hij won onder meer twee etappes in de Ronde van Italië. Kittel sprak dinsdag van een emotioneel moment:

“Ik ben superblij. Het is zo mooi om hier weer te winnen. De ploeg heeft er keihard voor geknokt de afgelopen dagen, maar er ging een paar keer iets mis. Ik ben trots op deze zege, zeker omdat het een sprint licht bergop was.”

Mark Cavendish, de winnaar van de eerste en derde etappe in deze Tour de France, kwam er dinsdag niet aan te pas. Hij werd slechts zevende en verloor zijn groene trui aan Peter Sagan.

Truien

De gele trui blijft ook na dinsdag om de schouders van diezelfde Sagan. In het algemeen klassement heeft hij een voorsprong van twaalf seconden op Julian Alaphilippe en veertien seconden op Alejandro Valverde.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Pas de changement au classement général / No change in the general rankings.
#TDF2016 https://t.co/yTzhLGYmiC

De bollentrui voor de leider in het bergklassement wordt woensdag wederom gedragen door de Belg Jasper Stuyven. Alaphilippe is eigenaar van de witte trui voor beste jongere in deze ronde.

Woensdag naar Centraal Massief

Na drie drie massasprints in de eerste vier etappes lijkt de kans klein dat woensdag dezelfde renners om de ritoverwinning zullen gaan strijden. De coureurs trekken namelijk het Centraal Massief in. De etappe van 216 kilometer voert namelijk van Limoges naar ski-oord Le Lioran. Met twee beklimmingen van tweede categorie kunnen de heuvelspecialisten hun neus voor het eerst aan het venster steken.

De Pas de Peyrol vormt de inleiding van de slotfase van de koers. De col is weliswaar niet al te lang (5,4 kilometer), maar kent wel een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent. De steilste strook is 15 procent. Na een afdaling richting Mandailles-Saint -Julien volgt de beklimming van de Perthus (4,4 kilometer tegen 7,9 procent). Van opnieuw een afdaling volgt de laatste berg van tweede categorie: de 3,3 kilometer lange Col de Font Cère (3,3 kilometer; 3,3 procent gemiddeld).

De verwachting is dat de echte toppers hun kruit nog niet zullen verschieten, maar een renner als Simon Gerrans, Michael Matthews of de eerder genoemde Alaphilippe zou woensdag zomaar op het hoogste podium kunnen staan.