Justitie is twee grote zorgfraudes op het spoor

Diverse arrestaties in de zorg, onder wie de toezichthouders. De zorgbestuurder wordt verdacht van verduistering van ruim 1,5 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie onderzoekt twee grote zorgfraudes in de Randstad. In een zaak tegen een bestuurder van een zorginstelling zijn zes verdachten aangehouden, onder wie de zorgbestuurder zelf. Hij zou sinds 2011 ruim 1,5 miljoen euro verduisterd hebben van de instelling voor licht verstandelijk gehandicapten aan wie hij leiding geeft. Ook zijn vriendin is aangehouden; zij wordt verdacht van witwassen.

Zowel de verdachte zorgbestuurder als zijn vriendin is door de rechter-commissaris gevangen genomen. Ook toezichthouders worden verdacht van betrokkenheid bij de strafbare feiten. Naast het tweetal zijn twee leden van de raad van toezicht van de zorginstelling aangehouden. Een accountant en een medewerker van de instelling zijn door het OM verhoord als verdachte.

De zorginstelling is een stichting in Zuid-Holland die zowel zorg als huisvesting voor licht verstandelijk gehandicapten regelt, en daarvoor jaarlijks miljoenen aan premiegeld ontvangt. De instelling heeft meerdere vestigingen.

De bestuurder van de zorginstelling ontving een salaris dat onder de Balkenende-norm viel, maar wist dat volgens het OM met behulp van de fraude flink omhoog te krikken.

Justitie begon het onderzoek in 2015, nadat er een melding was binnengekomen over verdachte transacties bij de instelling. De Inspectie SZW doorzocht vorige week de woning van de bestuurder en zijn kantoor bij de instelling. Daarbij werden twee Porsches, een Audi, een BMW, kostbare sieraden, luxe horloges, administratie en computers in beslag genomen. Ook de banktegoeden van de bestuurder zijn bevroren.

Dinsdag maakte het OM nog een fraudezaak bekend. Twee bestuurders van een projectontwikkelaar zijn aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen.

Maandag is een voormalige manager Bouwzaken van een niet nader genoemd ziekenhuis uit de regio Utrecht aangehouden. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Hij zou voor meer dan 100.000 euro aan giften hebben ontvangen in ruil voor het gunnen van een opdracht aan een bouwbedrijf. De betalingen zouden zijn verdoezeld met hulp van valse facturen.