In Nigeria is Scrabble geen spelletje, maar een sport

De wereldkampioen van 2015 is ervan overtuigd dat het bordspel hem op het rechte pad gehouden heeft.

Juist doordat Jighere is gaan scrabbelen is hij zich niet bezig gaan houden met illegale praktijken.
Juist doordat Jighere is gaan scrabbelen is hij zich niet bezig gaan houden met illegale praktijken. Screenshot YouTube / Great Big Story

Wie het woord ‘scrabble’ legt tijdens het gelijknamige bordspel, haalt daarmee minstens vijftien punten op. Iemand die alles weet over mogelijke lettercombinaties, is de Nigeriaanse wereldkampioen Wellington Jighere.

In een filmpje van Great Big Story van CNN vertelt hij hoe Scrabble hem op het rechte pad gehouden heeft:

Het waren zijn jeugdvrienden die tegen Jighere zeiden dat het scrabbelen hem wel erg goed af ging. “Wordt het niet eens tijd dat je mee gaat doen aan een scrabble-toernooi”, vroegen ze. De rest is geschiedenis, zo laat Jighere weten. Hij won het wereldkampioenschap scrabbelen in 2015. En wie denkt dat het een spelletje is, heeft het volgens hem mis. “Hier in Nigeria wordt het gezien als een sport, er is zelfs een officiële federatie.”

In Nigeria, een divers land met meer dan vijfhonderd verschillende talen, verbindt scrabbelen de bevolking, vertelt Jighere:

“Het overgrote deel van de mensen spreekt Engels en aangezien Scrabble is gebaseerd op de Engelse vocabulaire is het toegankelijk voor iedereen. Ook voor hen die de taal beter willen leren kennen.”

Op het recht pad

Juist doordat Jighere is gaan scrabbelen, is hij zich niet bezig gaan houden met illegale praktijken. Hij zegt:

“Hoe het leven loopt en hoe een potje Scrabble verloopt, daar zijn ontzettend veel gelijkenissen tussen. Je begrijpt door het spelen van het letterspel dat het niet altijd gaat zoals je wilt, maar je toch het beste ervan moet maken.”