Hongarije stemt op 2 oktober over aanpak vluchtelingen

In een referendum zullen Hongaren laten weten of ze vinden dat Brussel het recht heeft Hongarije te dwingen vluchtelingen op te nemen.

Een vrouw loopt langs het hek op de grens tussen Hongarije en Servië.
Een vrouw loopt langs het hek op de grens tussen Hongarije en Servië. Foto Marko Drobnjakovic/AP

Hongarije zal op 2 oktober een referendum houden over de herverdeling van vluchtelingen, dat maakte de Hongaarse overheid dinsdag bekend op de officiële website van president Janos Ader.

Volgens hetzelfde bericht zal de vraagstelling van het referendum als volgt worden:

“Do you want the European Union to be entitled to prescribe the mandatory settlement of non-Hungarian citizens in Hungary without the consent of parliament?”

Premier Viktor Orbán zei eerder een “nee” een stem voor de onafhankelijkheid van Hongarije zou zijn en tegen de verplichte herverdeling van de migranten, meldt Reuters.

Verdeelakkoord

Orbans voorstel een referendum te houden was een reactie op het EU-akkoord dat in september bereikt werd over de verplichte herverdeling van 160.000 vluchtelingen. Hongarije is nooit akkoord gegaan met dat plan, net als Tsjechië, Roemenië en Slowakije. Hoewel Brussel deze landen in theorie kan dwingen vluchtelingen op te nemen, gebeurt dit in de praktijk vooralsnog niet.

Volgens NRC-correspondent Roeland Termote blijkt uit opiniepeilingen dat het overgrote deel van de Hongaren waarschijnlijk “nee” zal gaan stemmen op het referendum. Hun premier Orbán waarschuwt immers al lange tijd voor de gevaren van het binnenlaten van migranten: terrorisme, banenverlies, ziektes.

Orbán staat bekend om de harde taal die hij gebruikt in het vluchtelingendebat. Hij vindt dat landen die wél vluchtelingen willen opnemen, zoals Duitsland, dat voor zichzelf maar moeten uitmaken.

Hongarije was de belangrijkste toegangspoort tot de Schengenzone voor vluchtelingen die over land reisden, totdat Orbán de grens met Kroatië en Servië afsloot met een hek.