Holleeder moet 17,9 miljoen euro terugbetalen

Het gaat om geld dat Holleeder verkregen zou hebben door het afpersen van onder meer Willem Endstra.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder in de rechtbank van Amsterdam met zijn twee nieuwe advocaten Sander Janssen (M) en Robert Malewicz (R) tijdens een niet-inhoudelijke zitting in het strafproces dat tegen hem loopt.
Rechtbanktekening van Willem Holleeder in de rechtbank van Amsterdam met zijn twee nieuwe advocaten Sander Janssen (M) en Robert Malewicz (R) tijdens een niet-inhoudelijke zitting in het strafproces dat tegen hem loopt. Foto: Aloys Oosterwijk / ANP

Willem Holleeder moet van de rechtbank in Haarlem 17,9 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Het gaat om geld dat hij verkregen zou hebben door afpersing van onder meer vastgoedmagnaat Willem Endstra - die bekend stond als bankier van de onderwereld.

Het Openbaar Ministerie (OM) had met een ontnemingsvordering geëist beslag te mogen leggen op de miljoenen; de rechtbank in Haarlem willigde dat verzoek dinsdag in. Naast de afpersing van Endstra ging de zaak ook over het afpersen van de Amsterdamse vastgoedhandelaren Rolf Friedländer en Cees Houtman. Holleeder kan nog tegen de uitspraak in hoger beroep.

Reconstructie uit 2006, zo ging Holleeder te werk: Zwijgen of het graf

Miljoenen verdwenen bij Jan Dirk Paarlberg

Holleeder zou 17 miljoen euro van Endstra hebben afgeperst, en die hebben doorgesluisd naar vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg. Tegen laatstgenoemde is al een ontnemingsvordering ingesteld; Paarlberg moet ruim 25 miljoen euro terugbetalen. Hij werd in 2014 door Frankrijk uitgeleverd aan Nederland en zit momenteel een gevangenisstraf uit van vier jaar cel wegens betrokkenheid bij witwassen.

In 2007 werd Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor onder meer het afpersen van Endstra. Op dit moment zit de Amsterdamse crimineel weer vast op verdenking van betrokkenheid bij een aantal liquidaties - waaronder ook die van Endstra.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Holleeder het hele bedrag ooit terug zal betalen, zo denkt NRC-redacteur Jan Meeus:

“Het Openbaar Ministerie stelt dat het geld van Endstra terecht is gekomen bij Jan Dirk Paarlberg, een voormalig zakenrelatie van Endstra. Niemand weet of Holleeder dat geld uiteindelijk heeft gekregen. En als dat zo zou zijn, is het nooit gevonden. Voor zover nu bekend beschikt Holleeder niet meer over eigen vermogen. In het geval dat Holleeder nog een legaal verkregen inkomen verwerft, zal hij dat dus meteen moeten inleveren. Het is als het ware een vordering op de toekomst.”