Hoge Raad: veroordeling Jan van V. blijft in stand

De zakenman werd vorig jaar in hoger beroep tot zeven jaar cel veroordeeld in de Klimop-fraudezaak.

De Symphony-toren aan de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw wordt genoemd in de klimop-zaak die draait om omvangrijke fraude.
De Symphony-toren aan de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw wordt genoemd in de klimop-zaak die draait om omvangrijke fraude. Foto Koen Suyk/ANP

De Hoge Raad heeft dinsdag besloten dat de celstraf van zeven jaar blijft staan die hoofdverdachte Jan van V. vorig jaar in hoger beroep kreeg in de omvangrijke Klimop-vastgoedfraudezaak. Van V. werd toen schuldig bevonden aan onder meer het witwassen en verduisteren van vele miljoenen van het Bouwfonds (nu Rabo Vastgoed) en het Philips Pensioenfonds. De Hoge Raad ziet geen reden de zaak over te doen.

Van V. is van mening dat de veroordeling vanwege witwassen onterecht is: de geld bedragen die hij probeerde te verhullen komen volgens hem van misdrijven die plaatsvonden voordat witwassen strafbaar is gesteld. De Hoge Raad is echter van mening dat dat een veroordeling niet in de weg staat.

Advocaat Willem Koops noemt de uitspraak in een reactie “niet verrassend, wel teleurstellend”:

“Een eerste bestudering van de uitspraak geeft de indruk dat de Hoge Raad de Klimop-zaak als één geheel ziet. Daar kan ik begrip voor opbrengen gezien de enorme omvang ervan. Ondertussen ze geven echter geen inzicht in de vraag waarom ze niet ingaan op de individuele zaak van mijn cliënt.”

Op korte termijn zal worden begonnen met de uitvoer van de straffen in de Klimop-zaak. Van V. aanvaardt de uitspraak van de Hoge Raad volgens Koops, “maar ondergaat deze gelaten”.

Acht veroordelingen blijven staan

In totaal blijft in acht Klimop-zaken de in hoger beroep uitgesproken straf staan, zo oordeelde de Hoge Raad dinsdag. Ook de veroordeling van Olivier L., die samen met Van V. en diens inmiddels overleden aangetrouwde oom en adviseur Nico Vijsma het ‘driemanschap’ vormde dat leiding gaf aan de vastgoedfraude, blijft in stand. L. kreeg vorig jaar in hoger beroep vijf jaar cel opgelegd.

Oud-notaris Jan-Karel K. is door het hof veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het opstellen van een valse verkoopakte. Voormalig directeur vastgoed bij Philips Pensioenfonds Will F. kreeg 5 jaar cel. Hij zette het cassatieberoep niet door en is daarom door de Hoge Raad niet ontvankelijk verklaard. Het hof rekende hem eerder aan dat hij niet inziet ‘dat wat hij deed niet mocht’. Net als bij Van V. en en L. wordt hem bovendien aangerekend dat hij het vertrouwen van zijn werkgever heeft beschaamd. F’s opvolger bij het pensioenfonds, Rob L., moet twee jaar de gevangenis in.

Bekijk hier een overzicht van alle veroordelingen in hoger beroep.

Klimop-zaak

De Klimop-zaak draait om grootschalige fraude met vastgoedbeleggingen van Bouwfonds (nu Rabo Vastgoed) en het Philips Pensioenfonds tussen 1995 en 2006. Fraudeurs wisten miljoenen weg te sluizen via een omvangrijk netwerk van vastgoedprojectontwikkelaars en -handelaren, accountants, notarissen en makelaars. Rekeningen werden verhoogd en nota’s werden uitgeschreven voor nooit geleverde diensten. Het betreft onder meer fraude bij het zogeheten Eurocenter-project, de bouw aan de Amsterdamse Zuidas.

Lees ook het interview dat NRC had met Jan van V.: Jan van V. spreekt

Jan van V. was als directeur van de commerciële vastgoedpoot van het Bouwfonds de spil in de vastgoedfraudezaak. Olivier L. was daar controller en Vijsma adviseur. Ze zouden voor een schade hebben gezorgd voor het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds die ligt tussen de 200 en 250 miljoen euro. Daarvan is 141 miljoen euro teruggehaald. Zo kwam Van V. een schikking met beide partijen overeen van meer dan 65 miljoen euro.