Handelsverdrag Canada toch naar nationale parlementen

Juncker kondigde eerder aan dat de nationale parlementen hun goedkeuring niet hoefde te geven over een handelsverdrag met Canada.

Demonstratie tegen vrijhandelsverdragen van Europese Unie met Canada (CETA) en de Verenigde Staten (TTIP), eind vorige maand in Amsterdam.
Demonstratie tegen vrijhandelsverdragen van Europese Unie met Canada (CETA) en de Verenigde Staten (TTIP), eind vorige maand in Amsterdam. Foto Marten van Dijl / ANP

Nationale parlementen binnen Europa mogen toch hun stem uitbrengen over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag besloten, zo schrijft persbureau Reuters.

Binnen de Europese Unie laaide de afgelopen week een fel conflict op over de rol van nationale parlementen bij het goedkeuren van Europese handelsverdragen. Jean-Claude Juncker kondigde namelijk aan om de nationale parlementen niet te betrekken bij de ratificatie van het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada (CETA).

De Europese Commissie benadrukte dinsdag dat juridisch gezien een verdrag alleen door de nationale parlementen goedgekeurd hoeft te worden als daarin kwesties aan de orde komen waarover alleen de lidstaten bevoegdheden hebben. Eerder schreef NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel dat volgens de juridische dienst van de Commissie in dit geval geen sprake van is. Daarom hoeven alleen de Raad voor Ministers (waarin de regeringen van alle lidstaten vertegenwoordigd zijn) en het Europees Parlement in te stemmen met het onderhandelingsresultaat van de Commissie.

Dat de Europese Commissie nu toch besloten heeft om de nationale parlementen erbij te betrekken, komt volgens NRC-correspondent Stéphane Alonso vanwege het huidige politieke klimaat. Het idee erachter is volgens hem dat nationale parlementen nu achteraf niet meer kunnen zeggen dat het handelsverdrag met Canada erdoorheen is gedrukt.

Voorlopig toepassen

Hoewel het nu dus zeker is dat CETA pas definitief geratificeerd is nadat alle nationale lidstaten en het Europees Parlement goedkeuring hebben gegeven, stelt de Commissie voor om het akkoord alvast voorlopig in werking te laten treden. Volgens GroenLinks wil de Commissie dat doen nadat het Europees Parlement gestemd heeft, maar voordat alle nationale parlementen hun goedkeuring hebben gegeven.

Referenda

Nu de nationale parlementen mogen stemmen over het handelsverdrag, is de weg vrijgemaakt voor eventuele referenda over het CETA-verdrag, aldus persbureau ANP. In Nederland loopt al een initiatief voor een referendum. Tegenstanders stellen onder meer dat CETA de voedselveiligheid ondergraaft.

Nederlandse Kamerleden wilden al inspraak op het CETA-verdrag, omdat het verdrag volgens hem grote gevolgen heeft voor Nederland, onder meer de landbouw.

Vorige week woensdag liet SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur weten “woedend” te zijn, over het buitenspel zetten van de nationale parlementen. In een verklaring die dinsdag naar buiten gekomen is, noemt de SP-Europarlementariër de beslissing “een eerste goede stap”. Tevreden is ze nog niet: “Dit verdrag heeft enorme impact op onze samenleving, en het is onder grote geheimzinnigheid tot stand gekomen.”