Groeiend protest tegen Mugabe (92)

President Mugabe ligt onder vuur. Het volk protesteert tegen machtsmisbruik en slechte leefomstandigheden.

Foto AFP

In Zimbabwe groeit het protest tegen het regime van Robert Mugabe, de 92-jarige president die inmiddels 36 jaar aan de macht is. Maandag was de hoofdstad Harare het toneel van protesten tegen verslechterende leefomstandigheden en machtsmisbruik van ambtenaren. De politie zette waterkanonnen in, schoot traangasgranaten af en loste waarschuwingsschoten.

Doelwit van het protest was de politie. Met name chauffeurs van minibusjes en hun hulpjes klaagden over corruptie van agenten die overal wegblokkades zouden opzetten om hun geld te kunnen aftroggelen.

Volgens een verslaggever van persbureau AP ging het er soms hard aan toe. Hij zag hoe een aantal mensen twee agenten aanviel, hen in elkaar sloeg met hun wapenstokken en er toen vandoor ging met hun uniformen. Andere relschoppers bekogelden de politie en automobilisten met stenen.

Deze dinsdag staat een staking op het programma van artsen in dienst van ziekenhuizen van de staat en van andere ambtenaren. Zij zeggen dat ze hun salaris over juni nog niet hebben ontvangen.

Het geweld illustreert volgens waarnemers de groeiende onvrede onder de bevolking. In de afgelopen weken vonden bijna dagelijks protesten plaats. Afgelopen vrijdag werd een pakhuis in brand gestoken in Beitbridge, op de grens van Zimbabwe en Zuid-Afrika, bij rellen uit protest tegen het Zimbabweaanse besluit de import van een groot aantal producten uit Zuid-Afrika te verbieden.

Minister van Financiën Patrick Chinamasa heeft westerse landen benaderd om Zimbabwe bij te springen met leningen die bijna twee decennia geleden werden afgesloten. Dat gebeurde omdat Zimbabwe zijn aflossingsverplichtingen niet nakwam. Daarnaast kreeg het land sancties opgelegd wegens mensenrechtenschendingen en het aan de laars lappen van democratische spelregels.