Gemeente Tilburg schuldig aan dood baby in zwembad

In 2011 kwam een baby om het leven toen twee luidsprekers naar beneden vielen.

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia Foto Roos Koole/ANP XTRA

De gemeente Tilburg is schuldig bevonden aan het overlijden van een vijf maanden oude baby in een zwembad in Tilburg. De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag de hoogst mogelijke boete, namelijk 76.000 euro, opgelegd. Dat meldt ANP. Het OM had een boete van 60.000 euro geëist.

De rechtbank oordeelde dinsdag dat de gemeente ‘grof nalatig’ is geweest en dat “alle alarmbellen hadden moeten rinkelen.” Op 1 november 2011 kwam een vijf maanden oude baby om nadat twee luidsprekers van het plafond van zwembad De Reeshof in Tilburg naar beneden vielen. De moeder raakte gewond.

Nalatigheid

Het OM verweet de gemeente nalatigheid, want de bouten waarmee de luidsprekers bevestigd waren, waren al lange tijd verroest. Volgens de aanklager wist de gemeente al sinds 2006 dat de bevestiging van de luidsprekers met roestvrijstalen bouten risicovol was. Daarbij verscheen na meerdere waarschuwingen in april 2011 een rapport dat de bouten waarmee de boxen boven het peuterbad bevestigd waren, ‘direct’ vervangen moesten worden.

In een eerder stadium van het langdurige onderzoek werden ook twee zwembadmedewerkers aangemerkt voor vervolging. In december werden hun zaken geseponeerd na het horen van verschillende getuigen.