Openbaar Ministerie: zorgbestuurder verduisterde ruim 1,5 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie heeft in een zaak tegen een bestuurder van een zorginstelling zes verdachten aangehouden, onder wie de zorgbestuurder zelf. Hij zou sinds 2011 ruim 1,5 miljoen euro verduisterd hebben van zijn instelling. Ook zijn vriendin is aangehouden; zij wordt verdacht van witwassen.

Zowel de verdachte zorgbestuurder als zijn vriendin zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Naast het tweetal zijn ook twee leden van de raad van toezicht van de zorginstelling aangehouden voor betrokkenheid bij de vermoedelijke fraude, evenals twee bestuurders van een projectontwikkelaar. De laatstgenoemden worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen. Een accountant en een medewerker van de instelling zijn door het OM verhoord als verdachte.

De zorginstelling in kwestie is een stichting in Zuid-Holland die huisvesting voor licht verstandelijk gehandicapten regelt, en daarvoor jaarlijks miljoenen aan subsidie krijgt.

De bestuurder ontving een salaris dat onder de Balkenende-norm viel, maar wist volgens het OM met behulp van de fraude zijn inkomsten flink omhoog te krikken. Zijn werkelijke salaris bedroeg daardoor „vermoedelijk een veelvoud” van zijn salaris op papier, schrijft het OM in een persbericht.

Justitie startte het onderzoek in 2015, nadat er een melding was binnengekomen over verdachte transacties bij de instelling. De Inspectie SZW doorzocht vorige week de woning van de bestuurder en zijn kantoor bij de instelling. Daarbij werden twee Porsches, een Audi, een BMW, kostbare sieraden, negen luxe horloges, administratie en computers in beslag genomen. Ook de banktegoeden van de verdachte bestuurder zijn bevroren, net als die van zijn vriendin.

De Inspectie doorzocht verder de kantoren van de projectontwikkelaar en de accountant, evenals de woningen van de twee leden van de Raad van Toezicht.