‘Politie en inlichtingendiensten faalden bij terreuracties’

Bij de bestrijding van de aanslagen op Charlie Hebdo en Bataclan ging veel mis door gebrekkige coördinatie, stelt een parlementscommissie.

Frankrijk moet een nationaal agentschap krijgen dat alle inlichtingendiensten en politiediensten in de strijd tegen terrorisme coördineert. Dat zegt een parlementscommissie die onderzoek heeft gedaan naar de terreuraanslagen in 2015 in en om Parijs. Zo’n Franse versie van het Amerikaanse National Counterterrorism Center zou direct onder de premier moeten vallen. Nu vallen de verschillende diensten nog onder drie aparte ministeries: Binnenlandse Zaken, Defensie en Justitie.

Terwijl vrijwel alle Franse terroristen die in januari en november 2015 toesloegen bekend waren bij de diensten, werd geen van hen voldoende in de gaten gehouden, bevestigt de commissie. Toen Saïd Kouachi, een van de schutters bij Charlie Hebdo, van de regio Parijs naar een gebied verhuisde waar een andere dienst bevoegdheid heeft, raakte hij uit beeld. Dat komt deels door een reorganisatie van het inlichtingenapparaat in 2008 onder president Nicolas Sarkozy, zeggen experts. Die schafte de departementaal actieve Renseignements Généraux (RG) af. Inmiddels is weer een soortgelijke dienst opgericht, maar die heeft opstartproblemen.

Ook bij de aanslagen ging veel mis door slechte coördinatie. De nationale politie, de gendarmerie en de Parijse gemeentepolitie beschikken alle over elite-eenheden, maar bij concertzaal Bataclan was lang onduidelijk wie moest ingrijpen. (NRC)