Fox en Crabb vallen als eerste af in race om opvolging Cameron

De eerste stemronde werd overtuigend gewonnen door Bremainer Theresa May.

De Britse Conservatief Liam Fox maandag bij de lancering van zijn verkiezingscampagne.
De Britse Conservatief Liam Fox maandag bij de lancering van zijn verkiezingscampagne. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

De Conservatieven Liam Fox en Stephan Crabb zijn dinsdag als eerste twee kandidaten afgevallen in de race om de opvolging van premier David Cameron. Voormalig Defensieminister Fox kreeg dinsdag de minste stemmen van de 329 Conservatieve parlementsleden - Cameron zelf onthoudt zich van stemming - die bepalen wie de nieuwe leider van de partij wordt. Minister van Werk Crabb eindigde in de door minister van Binnenlandse Zaken Theresa May gewonnen eerste ronde als vierde en besloot zich achter haar te scharen.

May behaalde een overtuigend aantal van 165 stemmen, op gepaste afstand gevolgd door Andrea Leadsom. De staatssecretaris van Energie genoot de voorkeur bij 66 Conservatieven. Fervent Brexiteer Michael Gove eindigde derde met 48 stemmen.

De grote verliezer van de eerste ronde was Liam Fox. Slechts zestien parlementsleden schaarden zich achter hem en dat was meer dan de helft minder dan nummer vier Stephen Crabb die 34 stemmen kreeg. Crabb trok zich daarop terug en sprak onmiddellijk zijn steun uit voor May.

Opvolger Cameron

Premier Cameron besloot op 23 juni, een dag nadat de Britten zich uitspraken voor een vertrek uit de EU, om op te stappen. Hij voerde campagne voor Bremainers en zag in de referendumuitkomst een zware politieke nederlaag.

Na het besluit van Cameron meldden zich vijf potentiële opvolgers aan. De parlementsleden zullen de komende weken het aantal kandidaten middels stemming terugbrengen tot twee. Donderdag volgt de volgende ronde. Partijleden kunnen vervolgens via een landelijke verkiezing hun voorkeur uitspreken voor één van de overgebleven politici. In september moet de nieuwe partijleider het huis op Downing Street 10 betrekken.