FIFA brengt schorsing rechterhand Blatter terug

De Fransman Valcke wordt geen twaalf maar tien jaar verbannen uit de sport. Ook Chung Mong-joon zag zijn schorsing teruggebracht worden.

Jérôme Valcke (rechts) met voormalig FIFA-topman Sepp Blatter.
Jérôme Valcke (rechts) met voormalig FIFA-topman Sepp Blatter. Foto Jewel Samad/AFP

De beroepscommissie van de FIFA heeft de schorsing van twee voormalige voetbalbestuurders teruggebracht. De verbanning van ex-secretaris generaal Jérôme Valcke vanwege corruptie is teruggebracht van twaalf naar tien jaar, terwijl de Zuid-Koreaanse bobo Chung Mong-joon niet zes maar vijf jaar geen taken in de voetballerij mag uitoefenen.

De Fransman Valcke gold bijna tien jaar als rechterhand van de eveneens geschorste voormalige FIFA-baas Sepp Blatter, maar werd vorig jaar op non-actief gesteld. Hij is schuldig bevonden aan het plegen van verschillende vormen van fraude. Zo betaalde hij tien miljoen dollar aan smeergeld aan Jack Warner, voorzitter van de voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en de Carïben. Warner zou het geld hebben gekregen in ruil voor steun voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Daarnaast gebruikte Valcke onder meer zakelijke vliegtuigen voor persoonlijke doeleinden en sjoemelde hij met gratis kaarten voor het WK voetbal.

Straf te zwaar

De voetbalbond wijst het beroep dat de bestuurder aantekende tegen zijn schorsing nu gedeeltelijk toe. Volgens de beroepscommissie zijn verzachtende omstandigheden te weinig in ogenschouw genomen en is onvoldoende bewezen is dat bepaalde regels zijn geschonden.

Dat geldt eveneens voor de verbanning van de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon. Chung werkte volgens de FIFA onvoldoende mee aan een onderzoek naar de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2022. Eén van de kandidaten voor dat toernooi was Zuid-Korea. Om het FIFA-bestuur te overtuigen beloofde Chung 777 miljoen dollar (bijna 700 miljoen euro) te investeren in een fonds voor de ontwikkeling van voetbal.

De bestuurder werd aanvankelijk voor zes jaar geschorst, maar volgens de beroepscommissie van de wereldvoetbalbond is onvoldoende aangetoond dat hij FIFA-regels met betrekking tot vertrouwelijkheid van het ambt schond. Tevens is zijn boete teruggebracht van 100.000 naar 50.000 Zwitserse Frank.