FBI staakt onderzoek naar e-mailaffaire Clinton

De dienst raadt het Amerikaanse Openbaar Ministerie niet aan om Clinton te vervolgen.

FBI-directeur James Comey in Washington voordat hij de mededeling over Clinton doet.
FBI-directeur James Comey in Washington voordat hij de mededeling over Clinton doet. AP / Cliff Owen

Een opsteker voor Hillary Clinton in de e-mailaffaire die haar al een jaar achtervolgt: de FBI maakte dinsdag bekend het onderzoek naar de Amerikaanse presidentskandidaat te staken. FBI-directeur James Comey zei op een persconferentie dat de FBI het Openbaar Ministerie niet gaat aanraden om haar te vervolgen.

The New York Times meldde vorig jaar dat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken haar correspondentie had gevoerd via een privé-server die in de kelder van haar huis in Chappaqua, New York stond. Het sturen van geheime overheidsinformatie via privé-e-mail is verboden in de VS. Clinton had de FBI 55.000 mails aangeleverd voor het onderzoek van de FBI en ze liet zich uren interviewen. Comey zei dat in minstens 110 e-mails geclassificeerde informatie stond en noemde het handelen van Clinton “extreem nalatig”.

Een fragment van de toespraak van Comey. Tekst gaat door onder de video.

Een rapport van de interne dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd eerder geconcludeerd dat Clinton inderdaad de regels had overtreden. Dit had ze echter gedaan in de context van “langdurige, systematische zwakheid” bij het ministerie als het ging om richtlijnen voor beveiliging van correspondentie. Clinton bood vorig jaar september haar excuses aan. “Het was een fout. Ik heb er spijt van en neem de volle verantwoordelijkheid,” verklaarde ze destijds.