Een wel héél druk dagje voor Rutte

Reis van de dag

’s Ochtends Straatsburg, ’s avonds Den Haag, Mark Rutte doet twee parlementen.

Vroegertje voor Rutte

Een vroegertje deze dinsdag voor premier Mark Rutte (VVD). Hij moest zich, samen met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA), al om tien over acht in Straatsburg melden bij voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement. Die zou na een kop koffie zijn beide gasten begeleiden naar de plenaire vergaderzaal van de Europarlementariërs. Rutte ging daar om half negen verantwoording afleggen over het zes maanden durende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, dat op 1 juli werd overgedragen aan Slowakije.

Het parlement heeft geen tijd

Aanvankelijk zou de vergadering om negen uur beginnen, maar de Europarlementariërs hadden ook nog een debat over de Brexit op de agenda staan. Dat houdt hen veel meer bezig dan een discussie over een voorzitterschap dat inmiddels voorbij is. Dus kon Rutte zich voorbereiden op een snelle pro-formabijeenkomst. Echt rouwig zal hij er niet om zijn geweest. Zo veel heeft Rutte niet op met het Europees Parlement dat zich, zoals hij vorige week in de Tweede Kamer zei „met van alles en nog wat bemoeit”.

Nog interesse in resultaat?

Bijkomend voordeel voor Rutte is dat hij Straatsburg ook weer snel kon verlaten. Want er wacht nog een parlement op hem. De Tweede Kamer wilde op deze dinsdag eveneens met Rutte praten. Daar gaat het over de bijeenkomst van Europese regeringsleiders die afgelopen week in Brussel werd gehouden. Dus over de Brexit.

Maar liever zou de premier spreken over wat Nederland van plan was met het voorzitterschap, en wat er na een half jaar bereikt is. Dat Britse referendum is Nederland immers ook maar overkomen, net als de ongeplande vluchtelingencrisis die het begin van het Nederlandse voorzitterschap overschaduwde. Er is namelijk wel een cruciale stap gezet in de vervolmaking van de interne markt. Onder Nederlands voorzitterschap werd op de top van vorige week afgesproken dat deze markt in 2018 moet zijn voltooid. En dat is een belangrijk resultaat, hoezeer het ook ondergesneeuwd is geraakt door incidenten.