Een wel héél druk dagje voor Rutte

Uit de wandelgangen ‘s Ochtends Straatsburg, ‘s avonds Den Haag, Mark Rutte doet twee parlementen.

Vroegertje voor Rutte

Een vroegertje deze dinsdag voor premier Mark Rutte (VVD). Hij moest zich samen met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) al om tien over acht in Straatsburg melden bij voorzitter Martin Schlulz van het Europees Parlement. Die zou na een kop koffie zijn beide gasten begeleiden naar de plenaire vergaderzaal van de Europarlementariërs. Rutte ging daar om half negen verantwoording afleggen over het zes maanden durende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie dat op 1 juli werd overgedragen aan Slowakije.

Het parlement heeft geen tijd

Aanvankelijk zou de vergadering om negen uur beginnen, maar de Europarlementariërs hadden ook nog een debat over de Brexit op de agenda staan. Dat houdt ze veel meer bezig dan een discussie over een voorzitterschap dat inmiddels voorbij is. Dus kon Rutte zich voorbereiden op een snelle pro forma bijeenkomst. Echt rouwig zal hij er niet om zijn. Zoveel heeft Rutte niet op met het Europees Parlement dat zich, zoals hij vorige week in de Tweede Kamer zei „met van alles en nog wat bemoeit”.

Lees ook: Een sobere voorzitter die meters maakte, een analyse over het Nederlandse voorzitterschap door onze redacteur Mark Kranenburg.

Nog interesse in resultaat?

Bijkomend voordeel voor Rutte is dat hij Straatsburg ook weer snel kan verlaten. Want er wacht nog een parlement op hem. De Tweede Kamer wilde op deze dinsdag eveneens met Rutte praten. Daar gaat het over de bijeenkomst van Europese regeringsleiders die afgelopen week in Brussel werd gehouden. Dus over Brexit. Of zal er eindelijk ook eens gesproken kunnen worden over wat Nederland van plan was met het voorzitterschap te bereiken en wat daarvan is gelukt? Kortom niet het Britste referendum want dat overkwam Nederland ook maar. Ook niet de vluchtelingencrisis, die was ook niet gepland. Maar wel een cruciale stap in het vervolmaken van de interne markt. Onder Nederlands voorzitterschap is op de top van vorige week afgesproken dat deze markt in 2018 moet zijn voltooid. Een belangrijk resultaat, maar ondergesneeuwd door de voor een politicus zo beruchte ‘incidenten’.