Edwin Jacobs naar Dortmund

Edwin Jacobs, de artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, wordt intendant van Dortmunder U, een voormalige bierbrouwerij in Dortmund die is omgebouwd tot groot cultureel verzamelgebouw.

Edwin Jacobs
Edwin Jacobs

De benoeming gaat in per 1 januari volgend jaar. In het Duits heet zijn functie ‘Gesammtleiter’, vertelt hij. „Ik ben aangesteld om de samenhang tussen de verschillende instellingen in het gebouw te versterken.”

Het is de tweede benoeming van een Nederlander op een aansprekende positie in de Duitse museumwereld in een jaar tijd. Eerder dit jaar vertrok Paul Spies van het Amsterdam Museum naar Berlijn om leiding te geven aan vijf stadsmusea.

In Dortmunder U gaat Jacobs leiding geven aan onder meer het stedelijke museum voor moderne en hedendaagse kunst (Museum Ostwall), een kunsthal, de Kunstverein fur Medientechnologie, een centrum voor beeldende vorming, een bioscoop en een campus van de Technische Universiteit Dortmund en de kunstacademie. Jacobs: „Zij hebben allemaal een eigen programmering, maar die wordt wel in gezamenlijkheid ontwikkeld.”

De Dortmunder U ontstond rond 2010, toen Essen Culturele Hoofdstad van Europa was en het hele Ruhrgebied bijdraag aan de festiviteiten en de programmering. „Er zijn toen grote investeringen gedaan in de culturele infrastructuur, ook in Dortmund”, vertelt Jacobs. De Dortmunder U staat nu bekend als een van de culturele paradepaardjes van het Ruhrgebied.

Jacobs vormt sinds 1 april 2009 samen met zakelijk directeur Marco Grob de directie van het Centraal Museum in Utrecht. Onder zijn leiding is het subsidiebudget voor nieuwe aankopen substantieel verruimd. Momenteel werkt hij aan een overzichtstentoonstelling met werk van Craigie Horsfield, in samenwerking met het LAC in Lugano. Deze tentoonstelling zal in oktober 2016 in het Centraal Museum te zien zijn.