Dong mag groot windmolenpark bouwen voor Zeeuwse kust

Het park komt 22 kilometer voor de kust van Walcheren te liggen.

Windmolens 23 kilometer uit de kust ter hoogte van de strook tussen Zandvoort en Noordwijk.
Windmolens 23 kilometer uit de kust ter hoogte van de strook tussen Zandvoort en Noordwijk. Foto: Remko de Waal/ANP

Het Deense energiebedrijf Dong Energy gaat de komende jaren een groot windmolenpark voor de kust van Zeeland bouwen. Dinsdag maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) bekend dat het bedrijf de aanbesteding heeft gewonnen van ‘Borssele 1 en 2’, een windpark met een vermogen van 700 megawatt dat straks een miljoen Nederlandse huishoudens van energie moet gaan voorzien. Het park komt 22 kilometer voor de kust van Walcheren te liggen.

data2583815

Met zijn keuze voor Dong passeert Kamp acht andere bedrijven die hebben meegedaan aan de aanbesteding, waaronder het Duitse RWE, het Zweedse Vattenvall en een consortium van olie- en gasbedrijf Shell, energiebedrijf Eneco en baggeraar Van Oord.

Beste bod

Volgens Kamp deed Dong, dat grotendeels in handen is van de Deense overheid, het laagste bod van de negen gegadigden. Het bedrijf gaat straks stroom leveren tegen een subsidie van 8,7 eurocent per kilowattuur (kWu), inclusief de transportkosten van de netbeheerder. Dat is ruim onder het subsidiemaximum: er was maximaal 13,8 cent per kWu te vergeven. Met de subsidie dekt de overheid het verschil tussen de kostprijs en de marktprijs, die op dit moment onder de 3 cent per kWu ligt.

Kamp spreekt van een „prijsdoorbraak voor windmolens op zee”. De keuze voor Dong levert volgens de minister een kostenbesparing op van 2,7 miljard euro over vijftien jaar – de periode dat de Nederlandse overheid de subsidie garandeert. Het kabinet had begroot dat dat subsidie voor windmolens pas veel later zou zijn gezakt tot het niveau van nu.

Volgens Kamp kon het tarief zo laag worden omdat bij deze aanbesteding „ideale omstandigheden voor het bedrijfsleven” golden. De winnende bieder krijgt bij ‘Borssele’, in tegenstelling tot bij eerdere windmolenparken, tegelijkertijd met de vergunning ook de subsidie. Verder zorgt de lage rente voor een gunstig investeringsklimaat en hebben offshorebedrijven vanwege de lage olie- en gasprijs volgens Kamp „meer interesse” in duurzame energie.

‘Borssele’ is het eerste van vijf windmolenparken die het kabinet in de komende jaren wil bouwen voor de kust van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. In totaal is hiermee maximaal 18 miljard euro aan investeringen gemoeid. De volgende aanbesteding opent in augustus van dit jaar. De windparken zouden volgens Economische Zaken in 2023 alle vijf moeten draaien en dan energie kunnen leveren aan meer dan vijf miljoen huishoudens.

De windparken zijn nodig om de ambities van het kabinet voor duurzame energie te halen. Volgens het Energieakkoord, dat Kamp in 2013 sloot met energiebedrijven en milieuorganisaties, moet in 2020 minimaal 14 procent van het totale energieaanbod duurzaam zijn. In Europa loopt Nederland spectaculair achter als het gaat om verduurzaming. Denemarken is juist een van de koplopers.

De keuze voor Dong is een streep door de rekening van het consortium van Shell, Eneco en Van Noord. Fossiele energiereus Shell wilde via deze aanbesteding de markt voor duurzame energie betreden, Eneco heeft onlangs een windpark aangelegd voor de kust van Noordwijk en baggeraar Van Oord werkt mee aan een windpark in de buurt van Schiermonnikoog. De verwachting is dat Dong vanwege de opgedane ervaring in Borssele straks grote kans maakt om ook de vergunning voor de andere windparken binnen te slepen.