Het verlangen van Michael Dudok de Wit

De Nederlandse regisseur en animator Michael Dudok de Wit (1953) werkte bijna tien jaar lang aan zijn eerste animatiespeelfilm The Red Turtle. Zijn harde werk werd na de première op het filmfestival van Cannes 2016 beloond met lovende recensies van de verzamelde pers en met de Speciale Juryprijs van het onderdeel Un Certain Regard. Dudok de Wit, die in 2001 al een Oscar won voor de korte film Father and Daughter, wordt in deze documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele twee jaar lang gevolgd tijdens het maken van The Red Turtle, een samenwerking met de Franse studio Wild Bunch en de beroemde Japanse animatiestudio Ghibli (bekend van de films van regisseur Hayao Miyazaki). Dudok de Wit is gewend om zijn korte animatiefilms op eigen kracht te maken, maar moet nu met een team van twintig tot dertig Europese tekenaars werken. Hoe gaat hij daarmee om? De woordloze film gaat over een drenkeling die na een storm aanspoelt op een eiland en daar een grote rode schildpad tegenkomt die zijn vluchtpogingen saboteert. The Red Turtle is vanaf donderdag 7 juli in de bioscoop te zien.