‘Dinsdag 4.500 migranten gered op Middellandse Zee’

Volgens de Italiaanse kustwacht werden er op één dag dertig reddingsoperaties uitgevoerd.

Vluchtelingen op de Middellandse Zee in mei dit jaar.
Vluchtelingen op de Middellandse Zee in mei dit jaar. AFP / Gabriel Bouys

Er zijn dinsdag rond de 4.500 migranten gered op de Middellandse Zee. Dat meldt de Italiaanse kustwacht aan persbureau Reuters. Veel mensen waagden afgelopen dagen de overtocht omdat de zee was gekalmeerd na een weekend slecht weer. Volgens de Italiaanse kustwacht werden er dertig reddingsoperaties uitgevoerd.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat dit jaar al 227.000 mensen de overtocht hebben gemaakt naar Europa over zee. De migranten en vluchtelingen kwamen aan in Italië, Griekenland, Cyprus en Spanje. Er zijn 2.920 doden geteld dit jaar, wat een fikse stijging is. In de eerste zes maanden van 2015 werden er 1.838 doden geteld.

Andere route

De meeste mensen stappen volgens het IOM in Libië op de boot, Egypte volgt op de tweede plaats. Politici speculeren over een waterbedeffect, de stroom Syrische migranten die Europa niet meer vanaf Turkije kan bereiken – door de gesloten vluchtelingendeal – zou zich verplaatsen naar Egypte en Libië. Maar de migranten op boten richting Italië zijn gestapt, komen nog altijd voor een overgrote meerderheid uit Afrikaanse landen.

Volgens de vluchtelingenorganisatie de UNHCR zijn er 65,3 miljoen ontheemden wereldwijd. Daaronder worden vluchtelingen, asielzoekers en ontheemden in eigen land geschaard. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië (4,9 miljoen), Afghanistan (2,7 miljoen) en Somalië (1,1 miljoen).