De masterclass van Andy Murray

Andy Murray verkeert in kampioensvorm. Hij verslaat showman Nick Kyrgios en doorstaat zo zijn eerste serieuze test.

Andy Murray heeft merkbaar baat bij de terugkeer van Ivan Lendl als coach.
Andy Murray heeft merkbaar baat bij de terugkeer van Ivan Lendl als coach. Foto Leon Neal/AFP

Die giftige backhandcross, het minimaliseren van onnodige fouten, de razendsnelle sprints waarmee hij tegenstander tot één of twee extra ballen dwingt. Andy Murry verkeert op Wimbledon in kampioensvorm, in een masterclass rekende hij maandagavond af met de Australische showman Nick Kyrgios: 7-5, 6-1 en 6-4.

Het was de hoofdact op Manic Monday, de dag met clashes in overvloed met alle achtste finales bij de mannen en vrouwen. Het fonkelde een klein uur, in een eerste set van finalewaardig niveau. Kyrgios die veelal alles of niets speelt, in hoog tempo, onbesuisd met die katachtige forehand en woeste services van soms rond de 220 kilometer per uur. Speels, met hier en daar een nonchalant dropshot of een balletje tussen zijn benen door. Hoge amusementswaarde, dat zeker.

Maar Murray neutraliseert die speelsheid en geeft zijn goede vriend Kygrios een les in zakelijk tennis. Kyrgios scheldt in de richting van zijn box en ramt uit frustratie een forehand weg. Murray trekt stoïcijns door met slechts zes onnodige fouten en doorstaat zijn eerste serieuze test. De conclusie na vier wedstrijden van Murray, net over de helft van het toernooi: nog geen set weggegeven en geen onnodige energie verspeeld.

Murray ligt op finalekoers, in de kwartfinale wacht woensdag de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. De voortijdige uitschakeling van zijn plaaggeest Novak Djokovic – die hem dit jaar dit jaar overtroefde in de finales van de Australian Open en Roland Garros – biedt kansen voor Murray. Pas in de finale treft de Schot eventueel Roger Federer, die zich maandag makkelijk langs de Amerikaan Steve Johnson werkte: 6-2, 6-3 en 7-5.

Murray wordt sinds half juni weer gecoacht door zijn succesmentor Ivan Lendl. Onbewogen zit de Tsjechische Amerikaan maandag in de spelersbox verscholen onder een witte pet. Hij gidste Murray naar twee grand slams (Wimbledon en de US Open) en een olympische titel. Maar de samenwerking eindigde maart 2014 na een midere periode.

Onder leiding van zijn nieuwe coach Amélie Mauresmo bleef Murray droog staan en het gat met Djokovic werd groter. Begin mei dit jaar – twee weken voor Roland Garros – stopte hij de samenwerking. „Het werkte niet”, zei Murray in The Daily Telegraph. „We waren slechts tien dagen samen in tweeënhalve maand.”

Nu weer Lendl. Drie jaar geleden waren ze voor het laatst samen op Wimbledon en won Murray zijn laatste grand slam. De vraag: kan Ivan Lendl hem aan zijn derde slam helpen?