Longreads

Brexit: hoe het zo mis kon gaan bij het Remain-kamp

Onderschatting en machteloosheid tekenden het falen van de Remain-campagne. The Guardian beschrijft in een longread hoe het zo mis kon gaan.

De Britse premier Cameron bij een Remain-campagnebijeenkomst vorige maand.
De Britse premier Cameron bij een Remain-campagnebijeenkomst vorige maand. Foto Geoff Caddick / AFP

Op donderdag 23 juni stemde Groot-Brittannië vóór een vertrek uit de Europese Unie. Het werd een overwinning voor het Brexit-kamp, dat in de maanden voorafgaand aan het referendum een stevige campagne had gevoerd. Speerpunten waren immigratie en de belofte van Brits zelfbestuur. Het Remain-kamp slaagde er niet in om aan het verbale campagnegeweld van politici als Nigel Farage, Boris Johnson en Michael Gove te pareren met argumenten over de economie.

De Britse krant The Guardian beschrijft hoe de vijf voormannen van Remain minder dan twee weken voor het beslissende referendum in een raamloos kantoortje de conclusie trekken: we worden weggevaagd, en onze argumenten erbij. De longread ‘the inside story of a doomed campaign’ beschrijft hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Het begon allemaal bij premier David Cameron en minister van Financiën George Osborne, die de gok durfden te nemen het referendum uit te schrijven. Het politieke midden leek solide - het was de tijd voordat UKIP-frontman Farage over rechts en Labourleider Corbyn over links de toon van het debat bepaalden. Cameron was vol vertrouwen: “De campagne zal over banen en de economie gaan, de uitslag wordt niet eens close.”

Hoe dichter het referendum naderde, hoe duidelijker het Cameron werd dat een overwinning op het Brexit-kamp niet gemakkelijk behaald zou worden. Het resultaat van onderhandelingen tussen Cameron en EU-president Tusk over nieuwe voorwaarden aan het Britse EU-lidmaatschap werd weggehoond door de eurosceptische pers en politiek. De inmiddels beruchte voorpagina van The Sun was de eerste slag voor het Brexit-kamp.

Twitter avatar DrBob317 Bob Hall This morning’s Sun front page. Who do EU think you are kidding Mr Cameron? https://t.co/WfP9sC0yO3

Wat volgde was een campagne waarin Nigel Farage, Boris Johnson en Michael Gove erin slaagden om met hun anti-Europese argumenten de kiezer te overtuigen. Op vrijdag 24 juni waren de stemmen geteld en was de Brexit een feit.