Zusjes Williams naar halve finales Wimbledon

De Duitse versloeg op het Londense gras Simona Halep in twee sets, terwijl Williams afrekende met Shvedova.

Tennisveteraan Venus Williams in haar partij tegen Yaroslava Shvedova.
Tennisveteraan Venus Williams in haar partij tegen Yaroslava Shvedova. Foto Tony O'Brien/Reuters

Zowel Serena als Venus Williams hebben zich dinsdag geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. Ook de Duitse Angelique Kerber en Elena Vesnina bereikten de volgende ronde van het grand slamtoernooi.

De jongste van de twee zusjes Williams, Serena, is op het Londense gras als eerste geplaatst. Ze maakt haar favorieten rol voorlopig waar. Tegen Anastasia Pavljoechenkova werd met tweemaal 6-4 relatief eenvoudig gewonnen. De Amerikaanse kan bij een overwinning in de finale zaterdag Steffi Graf evenaren als recordhouder qua aantal gewonnen grand slam titels.

Ze moet daarvoor in de halve finale eerst voorbij de verrassing van dit toernooi. De ongeplaatste Russische Elena Vesnina won met haar powerplay relatief gemakkelijk van de nummer achttien van de wereld Dominika Cibulkova: 6-2 6-2. Vesnina staat vijftigste op de wereldranglijst en moet mogelijk haar huwelijk uitstellen. In de verwachting niet al te ver te komen op Wimbledon, heeft ze haar bruiloft gepland op de zaterdag van de finale in het dames enkelspel.

Grand old lady Venus Williams stoomt door

In de tweede halve finale ontmoeten tennisveteraan Venus Williams en Angelique Kerber elkaar. De vijfvoudig Wimbledon-winnares was in twee sets te sterk voor de Kazachstaanse Yaroslava Shvedova (WTA-96). In een duel vol met onnodige fouten wist de Amerikaanse het verschil te maken vanaf de baseline.

Nadat de eerste set in een tiebreak (7-5) naar Williams was gemaakt, wist ze in het tweede bedrijf al vrij snel afstand te nemen van haar opponente. Met een reeks winnaars snelde ze naar een 5-1 voorsprong, gunde Shvedova nog een game en serveerde vervolgens de wedstrijd uit.

Kerber verslaat Halep

In de laatste kwartfinale troffen de nummers vier en vijf van de plaatsingslijst elkaar. De Kerber nam het daarbij op tegen de Roemeense Simona Halep, die in de derde ronde nog verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Kiki Bertens. De Duitse speelster wist haar opponente vanaf het begin goed onder druk te zetten.

Dat leidde vanaf de tweede game tot een reeks van negen breaks. Pas op 5-4 wist de Roemeense de achterstand ongedaan te maken door haar eigen service te houden. Het inleveren van de opslag op 6-5 werd Halep echter fataal: met enkele sterke forehands trok de Duitse de set naar zich toe.

In het tweede bedrijf leek het lange tijd opnieuw de kant van Kerber uit te gaan. Een ingeleverde servicebeurt van de Roemeense zorgde voor een 5-3 voorsprong. Kerber kon de wedstrijd echter niet uitserveren, waardoor Halep terug wist te komen tot 5-5. Nadat de volgende twee games eerlijk verdeeld werden, moest een tiebreak uitkomst bieden. De Duitse sloeg toe op haar eerste matchpoint en wint daarmee de wedstrijd.