AkzoNobel doet mee aan Volvo Ocean Race

Schipper op het racejacht van de Nederlandse multinational AkzoNobel wordt Simeon Tienpont (34).

Simeon Tienpont in actie op de boot van Vestas Wind tijdens de Volvo Ocean Race van 2015
Simeon Tienpont in actie op de boot van Vestas Wind tijdens de Volvo Ocean Race van 2015 Foto AkzoNobel

De Nederlandse multinational AkzoNobel gaat volgend jaar met een eigen boot deelnemen aan de dertiende editie van de Volvo Ocean Race. Dat heeft het bedrijf dinsdagmiddag bekendgemaakt in Scheveningen, de finishplaats van de beroemdste oceaanrace. Schipper op het Nederlandse racejacht wordt Simeon Tienpont (34).

Twitter avatar volvooceanrace Volvo Ocean Race Simeon Tienpont has an announcement to make… https://t.co/yqE5HT7554

De Groninger deed eerder mee aan de race van 2005-2006, aan boord van ABN Amro II. Vorig jaar zeilde hij enkele etappes mee aan boord van het Deense Vestas Wind. Tienpont is een internationaal gerenommeerd zeiler. Hij won met het Amerikaanse Oracle twee keer op rij de America’s Cup. In 2013 kreeg hij als beste Nederlandse zeiler de Conny van Rietschoten Trofee.

Lees meer over Simeon Tienpont: Dit is de man die de Volvo Ocean Race wil winnen

Al drie keer de beste

Nederland kent een lange traditie in de Volvo Ocean Race. In de jaren zeventig en tachtig won de legendarische zeiler-zakenman Conny van Rietschoten de race twee keer op rij. In 2005-2006 ging de eindzege naar ABN Amro I, met de Nieuw-Zeelandse schipper Mike Sanderson. Op die boot voeren geen Nederlanders mee. Eerder deden grote ondernemingen als Philips, Equity & Law, Brunel en Delta Lloyd aan de race mee onder Nederlandse vlag.

De editie van 2017-2018 wordt de langste in de 43-jarige geschiedenis van de race, die in 1973 begon als Whitbread Round the World Race. De start is in oktober 2017 het Spaanse Alicante en voert via havensteden als Kaapstad, Hongkong, Auckland en Newport over een lengte van maar liefst 45.000 zeemijl (83.000 kilometer) naar Scheveningen, in de zomer van 2018.

Twitter avatar volvooceanrace Volvo Ocean Race So there you have it - the Volvo Ocean Race route 2017-18! https://t.co/qi5ZA0zAey

Eerste team

Team AkzoNobel is de eerste aanmelding voor de volgende race. Naar verwachting zullen er zeven tot acht boten meevaren. De kans is aanwezig dat er nog een Nederlandse inschrijving komt. Rond de ervaren zeiler Bouwe Bekking is ook een netwerk op zoek naar een hoofdsponsor voor een deelnemende boot.

Schipper Simeon Tienpont gaat nu op zoek naar bemanning voor zijn jacht. De Groninger verwacht dat hij in het najaar voor het eerst het water op kan met zijn nieuwe bemanning. Hij wil een internationaal sterke ploeg samenstellen die een gooi doet naar de eindzege in de race. Na Conny van Rietschoten, met zijn Flyer in de race van 1981-1982, was er nooit meer een eindzege voor een Nederlandse schipper. “Dat wordt wel weer eens tijd”, zegt Tienpont in een interview met NRC.