Beijing provoceert de Filippijnen en VN-Hof met grote maritieme oefening

China kiest voor het offensief in de Zuid-Chinese Zee. Vanaf dinsdag gaat zijn marine een week lang oefenen in de zee. Dat heeft de regering in Beijing zondag aangekondigd. De timing van het speciale militaire optreden is pikant: op 12 juli, een dag na het einde van de maritieme oefening, zal het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag oordelen over een Filippijnse claim op delen in het gebied. China heeft al eerder laten weten zich niet te willen onderwerpen aan het gezag van deze VN-rechtbank. Deskundigen verwachten dat het Hof de Filippijnen in het gelijk zal stellen. Een Chinese admiraal zei vorige maand op een Aziatische veiligheidstop dat China alleen via een bilaterale weg wil praten met de Filippijnen. Waarnemers noemen de laatste Chinese stap een provocatie aan het adres van de internationale gemeenschap. De boodschap luidt: ‘Wij zijn soeverein. Wat er in Den Haag over gezegd wordt, kan ons niks schelen.’ (NRC)