Zorg bij tientallen verpleeghuizen ondermaats

Van de onderzochte verpleeghuizen blijft één op de drie onder intensief toezicht. Staatssecretaris Van Rijn belooft in te grijpen.

Foto: ANP / Roos Koole

De zorg die wordt verleend in een groot aantal verpleeghuizen schiet tekort. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag in een onderzoeksrapport over 150 zorginstellingen. Van deze instellingen blijven er 38 onder intensief toezicht van de inspectie.

Voor elf van deze verpleeghuizen bestaan grote zorgen bij de inspectie - alleen toezicht is niet voldoende. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) laat in een reactie op het rapport weten dat er een interventieteam op deze elf instellingen komt. Het team bestaat uit medewerkers van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie. Ze kunnen ingrijpen door vervanging van bestuurders, patiëntenstops en zelfs sluiting.

Deskundigheid personeel en coördinatie zorg onvoldoende

De inspectie concludeert in het rapport dat er bij de onderzochte instellingen onvoldoende wordt aangestuurd op kwaliteit en veiligheid in de zorg. Zo worden fouten niet bij de meldingencommissie aangegeven, waardoor er te weinig van wordt geleerd. Ook komt het voor dat wel gemelde fouten niet worden gebruikt om de zorg te verbeteren.

Verder laat de deskundigheid van zorgpersoneel in een aantal gevallen te wensen over. Bij 40 procent van de onderzochte verpleeghuizen wordt niet volgens protocol gewerkt. Zo wordt 39 procent van de instellingen geen tweede controle uitgevoerd bij risicovolle medicatie. Ook paste bij één op de vijf verpleeghuizen het personeel vrijheidsbeperkende maatregelen niet zorgvuldig toe. De coördinatie scoort bij een kwart onvoldoende - het was niet duidelijk welke zorgverlener bij welk onderdeel van de zorg betrokken is.

Inspecteurs zagen in de instellingen waar zij kwamen dat medewerkers zeer betrokken waren bij de cliënten. Ook zijn veel instellingen bezig de deskundigheid van hun personeel te vergroten; de verbeteringen gaan volgens de inspectie alleen nog te langzaam.

Zorgondernemers: straffen helpt niet

Verpleeghuizen worden vanaf 2017 verplicht om hun scores openbaar te maken, zodat cliënten kunnen zien hoe hun verpleeghuis presteert ten opzichte van anderen. Als het aan staatssecretaris Van Rijn ligt moeten verpleeghuizen waar de zorg ondermaats is “verbeteren of sluiten”. Met het plan voor de inzet van interventieteams is Van Rijn volgens ActiZ, de organisatie voor zorgondernemers, “niet op de goede weg”.

“Straffen helpt sowieso niet. De instellingen moeten juist hulp en ondersteuning krijgen. Er moet niet bezuinigd, maar juist geïnvesteerd worden.”

Tweede Kamer wil snel een debat

Kamerlid Marith Volp van coalitiepartij PvdA spreekt op Twitter van een “zorgelijke situatie” heeft naar aanleiding van het rapport een debat aangevraagd.

Twitter avatar marithvolp Marith Volp Zorgelijke situatie. Vragen aangemeld en debat aangevraagd. Onze ouderen verdienen goede zorg. https://t.co/mtscI8vxJn

Ook coalitiepartner VVD is “enorm geschrokken” en wil nog deze week in debat met Van Rijn. Kamerlid Sjoerd Potters zegt tegen persbureau ANP dat Van Rijn snel moet ingrijpen:

“Daarbij is voor ons helder dat het niet de bewoners zijn die moeten verhuizen als een instelling sluit, maar dat het management dan het veld moet ruimen.”

Twitter avatar carladikfaber Carla Dik-Faber Zorgelijk. Investeer in personeel, maak kwaliteit transparant en introduceer persoonsvolgende bekostiging. https://t.co/5B8FbAUlUR
Twitter avatar FleurAgemaPVV Fleur Agema Eerst bezuinigt hij de zorg kapot en dan sluit hij de deur. Maar @mjrijn blijft volhouden dat alles beter wordt. https://t.co/520ojF2u7x