Celstraffen en één vrijspraak geëist in Vaticaanproces

Geëiste straffen in proces over gelekte kerkdocumenten variëren van bijna vier jaar tot één jaar voorwaardelijk.

Journalisten Gianluigi Nuzzi (links) en Emiliano Fittipaldi vandaag op weg naar hun rechtszaak in het Vaticaan.
Journalisten Gianluigi Nuzzi (links) en Emiliano Fittipaldi vandaag op weg naar hun rechtszaak in het Vaticaan. Alberto Pizzoli / AFP

In het proces rond het lekken van vertrouwelijke kerkdocumenten zijn maandag voor het Vaticaantribunaal celstraffen geëist tot bijna vier jaar. Slechts voor één van de vijf verdachten, journalist Emiliano Fittipaldi, verzocht de openbaar aanklager vrijspraak - wegens gebrek aan bewijs.

Volgens de openbaar aanklager kan niet worden bewezen dat Fittipaldi deel uitmaakte van de ‘samenzwering’ om de vertrouwelijke kerkdocumenten te bemachtigen. Zijn collega Gianluigi Nuzzi, die samen met Fittipaldi een boek publiceerde over de documenten met betrekking tot geldverspilling in het Vaticaan, hoorde één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij zou wel onderdeel zijn geweest van de ‘samenzwering’. Toch is ook de strafeis tegen hem veel lager dan de acht jaar gevangenisstraf die geëist had kunnen worden.

De kerkdocumenten werden gelekt door de pr-medewerkster Francesca Chaouqui, tegen wie drie jaar en negen maanden werd geëist. De betrokken Spaanse priester Lucio Vallejo Balda hoorde drie jaar en een maand eisen, zijn medewerker Nicola Maio een jaar en negen maanden. Volgens de aanklagers hebben de verdachten documenten geopenbaard “die het fundamentele belang van de Heilige Stoel aangaan”. Het schandaal kwam bekend te staan als Vatileaks.

‘Gierigheid’ en ‘Handelaren in de Tempel’

De twee journalisten noemden hun strafproces rond de start ervan “kafkaësk”. Enkele organisaties, waaronder de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), verzochten het Vaticaan tevergeefs dringend de aanklachten in te trekken.

De boeken van Fittipaldi en Nuzzi, “Gierigheid” en “Handelaren in de Tempel” baseren zich op documenten van de hervormingscommissie. Het overkoepelende thema erin is het mismanagement in het Vaticaan, de hebzucht van sommige kardinalen en bisschoppen, en de weerstand waar paus Franciscus op stuit in zijn poging te hervormen.

Sinds 2013 heeft het Vaticaan het lekken van vertrouwelijke informatie strafbaar gesteld, nadat Nuzzi eerder al een onthullend boek publiceerde over corruptie binnen de katholieke kerk. In 2012 werd de butler van de toenmalige paus Benedictus XVI tot achttien maanden cel veroordeeld voor het lekken van privécorrespondentie van de kerkvader aan een journalist.