Verpleegzorg schiet in veel huizen tekort

In een groot aantal verpleeghuizen schiet de zorg tekort. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deze maandag in een onderzoeksrapport over 150 zorginstellingen. Hiervan blijven er 38 onder intensief toezicht. Over elf van deze verpleeghuizen heeft de inspectie grote zorgen. Daar vindt ze toezicht alleen niet voldoende.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) kondigt in reactie op het rapport een interventieteam voor deze elf instellingen aan. Dat bestaat uit medewerkers van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en ministerie. Het kan bestuurders vervangen of patiëntenstops instellen.

De inspectie concludeert bij de onderzochte instellingen onvoldoende sturing op kwaliteit en veiligheid. Zo worden fouten niet bij de meldingencommissie aangegeven, waardoor er te weinig van wordt geleerd. Ook komt het voor dat gemelde fouten niet worden gebruikt om de zorg te verbeteren.

Verder laat de deskundigheid van zorgpersoneel te wensen over. Bij 40 procent van de onderzochte verpleeghuizen wordt niet volgens protocol gewerkt; zo voert 39 procent van de instellingen geen tweede controle uit bij risicovolle medicatie.

De IGZ stelde bij de instellingen onder verscherpt toezicht wel vast dat ze werken aan verbetering.