Uitschakeling Rode Duivels goudmijn voor top 3 mooiste goals

Hal Rosbon Kanu, de antiheld zonder club, stuurt drie Belgen het bos in voor de 2-1.
Hal Rosbon Kanu, de antiheld zonder club, stuurt drie Belgen het bos in voor de 2-1. Foto AP / Martin Meissner

Boosheid en verdriet streden om voorrang na de uitschakeling van de Rode Duivels tegen Wales, die - oh ironie - ook moois opleverde.

Het doet voor die boze en/of verdrietige liefhebbers van de Rode Duivels zeker en vast cru aan: wat boeit dat nou, die goal van Nainggolan? Hij rookt nu z’n sigaretjes op het strand - want als je maar positief bent komt alles goed, aldus Hazard en Kompany - terwijl de kater bij supporters nog voortduurt. Want wat lag die weg naar de finale er mooi geplaveid bij. En dan is Wilmots ook nog niet ontslagen.

En toch Nainggolan, die goal mogen we niet zomaar vergeten. Met al het spijtige dat we al hebben moeten verteren dit EK - van rellen tot aan als derde in je poule toch doorgaan, en Portugal - zou het onrecht doen aan zijn gigantisch doelpunt. Maar helaas kunnen we ook niet heen om hoe Denayer, Fellaini en Meunier te kijk werden gezet.

Enfin, er kon ook een beetje gelachen worden dit weekend. Met grappige feitjes die het absurdisme van het individu en dat van het toernooiverloop onderstreepten:

Twitter avatar sportzeloot Michel Abbink FEIT: Zaza is de eerste speler die bij een aanloop voor een pingel in de penaltyserie meer stappen zetten dan in zijn hele wedstrijd.
Twitter avatar BroadcastMoose Ian Abrahams (Moose) Nottingham Forest & MK Dons have as many players left at Euro 2016 as Barcelona 😂😂
Twitter avatar OptaJoe OptaJoe 4 - France are the first team to ever score four goals in the first half of a EURO finals match. Devastating. #Euro2016 #FRA #FRAISL

Tot slot was ook de penaltyreeks verzorgd door Duitsland en Italië amusant te noemen. Niet in de laatste plaats vanwege Graziano Pellè, die zich na twee sierlijke intikkers tegen België en Spanje in zijn eigen status en vakmanschap vergiste. “Hé Neuer, ken je Panenka?”. Tuurlijk, Graziano. Overigens zonde dat Mario Gomez niet meer in actie kan komen, want wat was dit een heerlijk passje.

3. Antoine Griezmann (Frankrijk)

Topscorer van het toernooi. Dat klinkt lekker. En het zijn geen kinderachtige goals, die van Griezmann. Zo ook deze. Heerlijk, hoe hij zelf de ruimte creëert met een prima loopactie en het dan zo afmaakt.

2. Radja Nainggolan (België)

Een van de punten van kritiek na ‘Wales’ was dat sommige Duivels in aanloop naar de kwartfinale een transfer mochten beklinken. Zo niet Nainggolan, al wordt de speler van AS Roma ernstig in verband gebracht met Chelsea. De middenvelder is na Eden Hazard en Romelu Lukaku al weer de derde Belg die de top 3 van deze EK-rubriek haalt want wat raakte hij ‘m lekker. Naar het schijnt geklokt op 107 km/u:

Zie ook de mooiste goals van speelronde 1, speelronde 2, speelronde 3 en de 1/8 finales.

1. Hal Robson-Kanu (Wales)

Het verhaal is nu wel bekend: moest weg bij de nieuwe club van Jaap Stam en zit nu zonder werkgever, maar staat wel in de halve finale van Euro 2016. Een leuk verhaal achter dit doelpunt, maar evenzo vermakelijk is hoe hij zichzelf volledig vrijspeelt met die Cruijffiaanse beweging. Anderen zagen gelijkenis met Van Basten’s 1-0 tegen Engeland op het EK ’88. Het zal nu wel goed komen met Robson-Kanu en zijn baantje.