Turncoach Mitch Fenner (70) overleden

Fenner speelde een belangrijke rol in de kwalificatie van het Nederlandse team voor de Olympische Spelen.

Foto: Robin Utrecht / ANP

De bondscoach van de Nederlandse turnmannen, Mitch Fenner, is zondagmiddag op 70-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie zondagavond bekend. Fenner was al langer ziek. Hij leed aan kanker.

Twitter avatar NLtopturnen NL TOPTURNEN Bondscoach Mitch Fenner, de grote inspirator achter de successen van het Nederlands mannenteam, is overleden. https://t.co/Gx1oXQ8Fpa

Volgens de bond was Fenner ondanks zijn ziekte van grote waarde voor de kwalificatie van het team voor de Olympische Spelen in Rio. De bond schrijft in een verklaring op haar website:

“Zijn gepassioneerde aanpak en One Team One Goal benadering heeft velen geïnspireerd en is van enorme betekenis geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse turnen.”

NRC-redacteur Henk Stouwdam schreef na de kwalificatie van het mannenteam voor de Spelen over de bijzondere en verbindende rol die Fenner had voor het Nederlandse turnen:

“Natuurlijk hebben de turners het werk gedaan. Maar zonder de inspirerende aanpak van de 69-jarige Fenner zou dit kunstje nooit geflikt zijn. Fenner, en alleen hij, zag vier jaar geleden bij zijn aanstelling als bondscoach de olympische potentie van de Nederlandse mannen. En alleen Fenner kreeg de turnwereld op één lijn.”

‘Zwarte dag’

Topsportmanager en technisch directeur Hans Gootjes spreekt in een verklaring van een zwarte dag voor de turnsport in Nederland.

“Ik heb met veel topcoaches mogen werken, maar Mitch is met geen ander te vergelijken. We gaan hem ongelooflijk missen, zowel professioneel als persoonlijk. Hij was een one of a kind professional en ware vriend voor wie ik enorm veel respect heb. Ons medeleven gaat uit naar Sandra en de overige familieleden.”