Thuiskok. In gevecht tegen verspilling

Geen verspilling zo erg als voedselverspilling. Of het nu verkeerd inkoopbeleid in de horeca of dat laatste kontje brood in de broodtrommel is, het is doodzonde en schandalig als je bedenkt dat elders mensen sterven van de honger. In Nederland wordt maar liefst 14 procent van alle boodschappen weggegooid. Omgerekend is dat 2,5 miljard euro, ofwel 150 euro en 50 kilo per persoon.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die daar wat aan willen doen, ook in de schrijvende culinaire pers. Collega Joël Broekaert is zich in een serie columns door een compleet beest heen aan het werken en er komen steeds meer kookboeken uit over conserveringstechnieken. Tot nu toe waren dat vaak afzonderlijke boeken over één techniek, wat het in huis halen van al die kennis tot een dure exercitie maakte. Handig dus dat er nu een verzamelwerk is uitgekomen: Instock Cooking.

De mensen achter de gelijknamige stichting, Selma Seddik, Freke van Nimwegen en Bart Roetert, weten alles van voedselverspilling. Het tegengaan daarvan is het doel waarmee ze de stichting vanuit Ahold in 2014 oprichtten. Ze hebben bovendien voor dit boek nog een aantal experts ingeschakeld: onder de gastauteurs bevinden zich worstmaker Samuel Levie, culinair auteur Yvette van Boven en foodblogger Meneer Wateetons.

Maar de echte sterren van het boek zijn de conserveringstechnieken: roken, konfijten, pekelen, drogen, invriezen, fermenteren en inmaken. Elk hoofdstuk begint met de uitleg van een van deze technieken en vervolgens recepten die daarbij horen. Zo leer je door fermentatie van bloemkool zuurkool maken, en het vervolgens in fishcakes te verwerken. Of je konfijt knoflook, en maakt daar vervolgens aioli van. Belangrijk om daarbij te realiseren is dat het conserveren vaak flink wat tijd kost.

Wat goed werkt in Instock Cooking is dat de recepten zelf eenvoudig en kort zijn. Daardoor kost het, wanneer het tijdrovende conserveren eenmaal is gelukt, weinig moeite meer om een lekker gerecht te maken. Een slimme manier om deze afwijkende manier van koken toch aantrekkelijk te maken. Dat de tips, ditmaal tegen voedselverspilling, weer eens van het niveau inkoppertjes zijn, vergeven we dan maar even. Dat er wereldwijd namelijk een derde van al het voedsel wordt verspild stelt de auteurs in dit geval wel even in het gelijk.