Talent Kimmich houdt hoofd wel koel in ‘Elfmeterkrimi’

Duitsland versloeg Italië in de kwartfinale na strafschoppen. Grote spelers als Özil, Müller en Schweinsteiger faalden van elf meter, maar Kimmich scoorde.

Het lachje van de Duitse bondscoach Joachim Löw was zaterdagavond wat voorbarig. Er was namelijk nog niets beslist in de strafschoppenreeks toen Joshua Kimmich, het 21-jarige vlieggewicht van Bayern München, zijn penalty benutte. Kundig in de hoek geschoten, voorbij doelman Gianluigi Buffon.

Misschien lachte Löw omdat hij wist dat Kimmich in de Duitse bekerfinale een penalty miste door de bal zacht door het midden te schieten. Opluchting bij Löw? Of een zenuwtrekje? Want een ‘Nervenkrieg’, zoals doelman Manuel Neuer de ‘Elfmeterkrimi’ na de kwartfinale (1-1 na verlenging) betitelde, was het zeker.

Löws tactische plan met drie centrale verdedigers had goed uitgepakt, Italië was grotendeels bedwongen. Vooruit, Kimmich had het lastig met het bestrijken van de rechter flank. Maar toen hij zich als zevende strafschopnemer voor Duitsland meldde maakte hij geen fout.

Kimmich, die zaterdag pas zijn vierde interland speelde, wordt als offensieve vleugelverdediger in Die Mannschaft al vergeleken met linksachter Philipp Lahm, de oud-aanvoerder die na het WK in 2014 afscheid nam. Ook zo’n schrandere knaap, multi-inzetbaar en een lieveling van trainers. Onder Löw heeft Kimmich op dit EK vanaf zijn optreden tegen Noord-Ierland iedereen overtuigd. Zeker drie goals hadden uit zijn voorzetten en schoten kunnen vallen, maar het zat niet altijd mee.

Kimmich raakte bekend toen zijn trainer bij Bayern, Pep Guardiola, hem direct na afloop van een topper tegen Borussia Dortmund opzocht op het veld. Wild gesticulerend sprak de trainer hem toe. Streng, tikje vernederend, maar met een vaderlijke omhelzing. Want Guardiola houdt van Kimmich. Toen Nigel de Jong Kimmich eens in een oefenduel onderuit trapte, ontstak Guardiola in woede en zocht de speler van AC Milan op. „Die jongen is negentien jaar, bewaar dit voor Juventus!”, foeterde Guardiola.

Gymnasium-examen

Iedereen houdt van Kimmich, geboren in Rottweil, onder Stuttgart. Hij heeft veel potentie. Guardiola eiste veel van de jongen, wetend dat hij kon voldoen aan de zware tactische vereisten. Kimmich heeft de capaciteiten om ook van alles te bereiken buiten het voetbal, gezien zijn gemiddelde cijfer – omgerekend een acht – op het Duitse gymnasium-examen. Overigens slaagden 13 van de 23 spelers van de gouden WK-selectie van 2014 voor het Duitse equivalent van het vwo-examen.

Het past in de trend van de modernisering van het Duitse voetbal. Onderwijs en sport gaan in het systeem van 'Eliteschule des Fussballs' hand in hand. Zeventig procent van de spelers in Duitse (jeugd)elftallen volgt onderwijs op het hoogste niveau, of heeft dat afgerond. Volgens Ulf Schott, verantwoordelijk voor jeugdbeleid bij de Duitse voetbalbond, is jeugdvoetbal een ‘marshmallow-experiment’ van uitstel van behoeftebevrediging. „Kinderen die offers kunnen brengen en in de verdeling van hun tijd gedisciplineerd zijn, presteren zowel op school als in sport.”

Voor Kimmich kwam de beloning zaterdagavond, met de kwartfinale op het EK en een heldenrol in de penaltyreeks. Een ventje dat zich vanuit de jeugd van VfB Stuttgart omhoog heeft gewerkt via de Tweede Bundesliga met RB Leipzig. Zijn huidige ploeggenoot bij Bayern, Arjen Robben, zei in een interview dit voorjaar al dat Kimmich mee moest naar het EK. „Wat het zwaarst telt bij zulke jonge spelers, is persoonlijkheid en karakter. Joshua weet nu al precies wat hij doet.”

Boateng redde Kimmich

Al had het toernooi er voor Kimmich heel anders uit gezien als in de kwartfinale na zijn verkeerde timing bij een cross pass, waaruit de eerste kans voor Italië ontstond, een tegendoelpunt was gevallen. Jérôme Boateng bracht ternauwernood redding. Het liveblog van Die Zeit noteerde droogjes dat Kimmich „zijn eerste fout maakte sinds het dictee in de tweede klas toen hij stracciattella met ‘tz’ schreef”.

Uiteindelijk dreigde juist Kimmichs reddende engel Boateng diep in de tweede helft de schlemiel van Duitsland te worden. De centrale verdediger vergalde zijn bijna volmaakte optreden dit EK door met de armen naar boven gestrekt een kopduel aan te gaan. Bal er tegenaan, hands. Strafschop, benut door Leonardo Bonucci. Het was het amper serieus afgedwongen tegendoelpunt van Italië, dat op achterstand was gekomen na de goal van Mesut Özil.

Het contrast was zo groot tussen de collectieve tactische discipline van de teams en de stunteligheid van individuen die in momenten van zwakte de wedstrijd bepaalden. Boateng dus met zijn armen. De Italiaan Simone Zaza die speciaal voor de penaltyserie was ingevallen en huizenhoog overschoot na een aanloop die in Monty Python’s Ministry of Silly Walks niet had misstaan. Of Graziano Pellè die oog in oog met Neuer een stiftje aankondigde maar vervolgens totaal verkrampt, en niet zo’n beetje, naast schoot.

Bij Duitsland misten onderwijl Thomas Müller, Özil en Bastian Schweinsteiger. Maar Kimmich bleef koel. Boateng revancheerde zich daarna van elf meter. En Jonas Hector schoot de beslissende binnen (6-5), al zat Buffon er dichtbij.

Duitsland door na de eerste zege ooit op Italië op een toernooi. En de lachende Löw staat weer in de halve finale van een eindtoernooi, voor de zesde keer op rij. Wereldkampioen Duitsland, een van de titelfavorieten dit EK, blijft op koers.