Scheidsrechter Kuipers niet meer in actie op dit EK

Topscheidsrechter Kuipers floot zondagavond nog Frankrijk-IJsland, de laatste wedstrijd van de kwartfinales.

Kuipers in actie bij de wedstrijd Frankrijk - IJsland.
Kuipers in actie bij de wedstrijd Frankrijk - IJsland. REUTERS / John Sibley Livepic

De Nederlandse topscheidsrechter Björn Kuipers en zijn team maken de rest van dit EK geen deel meer uit van de arbitrage. Dat schrijft de KNVB dinsdag op de site.

Dat Kuipers de rest van dit EK niet meer in actie komt, heeft vermoedelijk te maken met kritiek die Kuipers kreeg over de wedstrijd Kroatië-Spanje. De Nederlandse arbiter verzuimde een gemiste strafschop van Spanje opnieuw te laten nemen, nadat de Kroatische doelman Danijel Subasic toen hij de bal keerde ruim een meter voor de doellijn stond.

Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de UEFA gaf hem in het openbaar een reprimande. Ook had Kuipers bij de wedstrijd Frankrijk - IJsland (5-2) een strafschop kunnen geven voor een handsbal van de Franse verdediger Patrice Evra.

Björn Kuipers noemt de beslissing op de site van de KNVB “ontzettend balen”:

“We hadden het doel om de finale te halen, en dat is helaas niet gelukt. De trots over onze prestaties op dit EK komt misschien op een later moment. Nu heerst vooral de teleurstelling.”

Frankrijk-IJsland was de 112de internationale wedstrijd die Kuipers floot. Eerder dit toernooi kwam het arbitrageteam van Kuipers ook in actie bij de wedstrijd Duitsland-Polen. Kuipers fungeerde tevens als vierde man bij de wedstrijden Frankrijk-Roemenië en Duitsland-Slowakije. In het verleden floot hij prestigieuze duels zoals de Champions League-finale van 2014.