Rapper protesteert met videoclip tegen snelle gentrificatie

Rapper Zumbi moest zijn stad Oakland verlaten en filmde zijn verhuizing als protest tegen de snelle gentrificatie.

Als zelfs een succesvolle rapper moet verhuizen omdat hij de huur niet kan betalen, dan weet je dat de gentrificatie is doorgeschoten. Het overkwam rapper Zumbi uit het Amerikaanse Oakland, naast San Francisco. Hij woonde met zijn zwangere vrouw en twee kinderen al jaren in hetzelfde huis toen zijn huisbaas besloot het huis te verkopen. Dankzij de sterk gestegen huurprijzen moest hij zijn geliefde stad verlaten voor een kleiner en duurder huis verder weg.

Uit protest filmde hij zijn verhuizing en gebruikte de beelden voor zijn nummer ‘Tech $.’ In de clip is te zien hoe zijn huis wordt leeggehaald en zijn spullen in een verhuiswagen worden ingeladen terwijl Zumbi met zijn rap protesteert tegen de gentrificatie van zijn stad.

“I am moving my whole family
on the square of the moment
and God bless, I found a spot.
But I am further out
than I have ever been
in eightteen years…
Tech money,
Tech money, trying to get me out.”

Hij is niet de enige. In Oakland zijn de huren het afgelopen jaar met twintig procent gestegen nadat goedbetaalde ‘tech-nerds’ uit Sillicon Valley de huizenprijzen in San Francisco niet meer kunnen betalen en dus uitwijken naar nabijgelegen stadjes zoals Oakland.

En zo zijn er veel meer steden waar mensen met een lager inkomen in hoog tempo gedwongen uitwijken naar andere gebieden. Zumbi zegt op de website Marketwatch:

“Ik ben niet rijk maar ik ben ook zeker niet arm. Ik voel me gezegend omdat ik met mijn muziek mijn familie kan onderhouden en een goed leven kan leiden maar ik kan me niet voorstellen hoe dit moet zijn voor mensen die het economisch moeilijker hebben.”