‘Philips praat weer over overname Lumileds’

Philips doet opnieuw een poging om Lumileds af te stoten, de Amerikaanse dochter die ledcomponenten voor onder meer de auto-industrie produceert. Dat zou voor het einde van dit jaar moeten gebeuren.

Onder de gegadigden is onder meer de Amerikaanse investeerder Bain Capital, schrijft de Britse krant The Sunday Times op basis van ingewijden. Een verkoop van Lumileds voor ongeveer 2,9 miljard dollar aan het Chinese bedrijf Go ketste eerder af. De Amerikaanse overheid wilde voorkomen dat kennis van het bedrijf dat ook bij defensie wordt gebruikt in handen van Chinezen zou vallen.

De verkoop staat los van de beursgang van de veel grotere lichtdivisie Philips Lighting eind mei.

Het hoofdkantoor van Lumileds staat in het Amerikaanse San Jose. Daarnaast heeft het bedrijf onderzoeksafdelingen in Singapore en Maleisië. Lumileds specialiseerde zich met ledverlichting in auto’s, maar maakt ook de verlichting voor flitslampen in smartphones en leds voor beeldschermen.

Het bedrijf wordt verkocht in combinatie met de andere takken van Philips die autolampen maken, uit onder meer Duitsland en Polen.

Philips kocht Lumileds in 2005 op het moment dat de ledtechnologie nog in zijn kinderschoenen stond. Sindsdien is de concurrentie, met name uit Azië, sterk toegenomen. Philips is te klein om zich in een volwassen markt met kleine marges het hoofd boven water te houden. (ANP)