Paracetamol tijdens zwangerschap veroorzaakt mogelijk hyperactiviteit kind

iStock

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap paracetamol slikten krijgen vaker een hyperactief kind dan vrouwen die die pijnstiller niet namen. Als het een jongetje is, is ook de kans op autisme wat groter. Dat is de uitkomst van een vorige week gepubliceerd Spaans onderzoek in het International Journal of Epidemiology. De onderzoekers vinden dat er meer onderzoek moet komen voordat paracetamol tijdens de zwangerschap in de ban wordt gedaan. Er is een epidemiologische verband gevonden, maar daarmee staat nog lang niet vast de paracetamol echt een oorzaak van hyperactief gedrag kan zijn. Maar op sommige internetsites wordt paracetamol al ongefundeerd als de grote boosdoener afgeschilderd.

Er deden aan het Spaanse onderzoek ruim 2600 aanstaande moeders mee. De moeders die tijdens de zwangerschap paracetamol hadden geslikt hadden 40 procent meer hyperactieve kinderen dan de moeders die geen paracetamol namen. Of de kinderen last van hyperactiviteit hadden is gemeten toen ze vijf jaar oud waren. Mogelijk hadden hun zonen wat vaker autistische trekken. De veelgebruikte pijnstiller paracetamol wordt er al sinds een paar jaar van verdacht hyperactiviteit en misschien autisme enigszins te bevorderen. Hyperactiviteit is een van de kenmerken van ADHD. In 2013 verschenen de eerste onderzoeken die suggereerden dat paracetamol, geslikt door zwangeren, de hersenontwikkeling van het ongeboren kind beïnvloedt, waardoor ADHD en autismestoornissen kunnen ontstaan. Het wachten was op de uitkomsten van onderzoeken waarin tijdens de zwangerschap aan vrouwen is gevraagd welke medicijnen ze slikken. En waarbij jaren later is gekeken hoe het met hun kind gaat. Het Spaanse onderzoek dat nu is gepubliceerd, is zo’n zogenaamde cohortstudie.

p

De Spaanse auteurs schrijven zelf dat zij het eerste cohortonderzoek naar paracetamol en hyperactiviteit publiceren. Maar ze hebben een Deens onderzoek over het hoofd gezien dat afgelopen december online verscheen (bij het tijdschrift Autism Research) en nog op een papieren publicatie wacht. Uit dat grotere onderzoek onder ruim 64.000 moeders en kinderen komt een 50 procent grotere kans op hyperactiviteit bij kinderen van paracetamolslikkende moeders. Meer autismestoornissen, die de Spanjaarden wel zagen, vonden de Denen niet. Net als in het Spaanse onderzoek, was de kans op een hyperactief kind groter bij zwangeren die vaker paracetamol hadden genomen. Ook de Deense onderzoekers vinden dat er meer onderzoek nodig is voor paracetamol in de ban zou moeten worden gedaan tijdens de zwangerschap.

Paracetamol was tot nu toe onverdacht. Het meestal kritische Farmacotherapeutisch Kompas schrijft dat bij gebruik „tijdens de zwangerschap geen schadelijke effecten op de zwangerschap of op de gezondheid van de foetus of pasgeborene aangetoond.” Paracetamol passeert de placenta en komt dus in de groeiende foetus terecht. En bij onderzoek met zwangere proefdieren zijn volgens het naslagwerk geen geboorte-afwijkingen gevonden.