Vandaag 220 kilometer, dat wordt lekker

Tour de France Timo Roosen (23) debuteert dit jaar met Lotto-Jumbo in de Tour de France. NRC gaat hem dagelijks volgen om te zien hoe hij zich staande houdt in de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Wat een slagveld zondag op die slotklim. Je eindigde als 156ste. Heb je het een beetje overleefd?
“Ik had slechte benen, de hele dag eigenlijk. Ik ben nog niet hersteld van die valpartij van zaterdag. Mijn benen verzuurde veel sneller dan normaal. En dat valt niet mee als het de hele dag op en af gaat. Meer dan tweeduizend hoogtemeters hebben we afgelegd zag ik. Normaal kan ik wel even over zo’n top rammen, maar dat was nu een stuk lastiger. Ik had ook flink last van mijn rug als ik wilde aanzetten. Ik zat af te zien. Voor dat steile klimmetje probeerde ik Wilco [Kelderman, red.] nog wel van voren te houden, maar toen het omhoog ging, heb ik uitgestuurd om energie te sparen, lekker rustig omhoog. Het heeft totaal geen zin om mezelf dan nog even snel op te blazen. Ik moet er weer staan maandag.”

@timoroosen

@timoroosen

Want wat is het plan voor maandag?
“Ja, dat wordt lekker, 220 kilometer geloof ik. Tot 200 kilometer gaat het voor ons wel, maar daarboven wordt het echt zwaar. Dan kijk je een keertje op je teller en dan zie je dat je nog een uur moet. Mentaal is het lastig dat er ineens een afstand van een klassieker tussen zit. En de dag daarna weer. Maar ik heb er wel zin in, ik wil wel weer aan de bak om te laten zien wat ik kan.”

Heb je meegekregen wat Jasper Stuyven, een generatiegenoot, allemaal deed zondag?
“Ja, ik heb het net even teruggezien. Knap. Maar ik wist wel dat hij een aardig stukje kon fietsen. Bij de junioren werd hij wereldkampioen [Moskou 2009, red.]. Maar jaloers ben ik niet op wat hij deed zondag hoor. Het is natuurlijk wel vet, zo de hele dag in de aanval rijden, maar je voelt je de dag daarna weer zo rot. Die inspanning moet je bekopen. Ik kan me dat niet veroorloven.”

Omdat je voor Dylan Groenewegen rijdt. Heb je dan helemaal geen etappe omcirkeld voor jezelf?
“Nee, niet echt eigenlijk. Tuurlijk, ik heb wel wat ritten zien staan die ik goed moet kunnen hebben. Vorig jaar was mijn beste uitslag in de Vuelta een twaalfde plek. Dat was in een vlakke rit met een klein klimmetje op het einde, een afdaling en dan sprinten. Dat ligt mij wel.”