Nigel Farage (UKIP) stapt op

Nigel Farage, leider van de Britse politieke partij UKIP, aanjager van het Brexit-referendum maakte zojuist bekend op te stappen.

Foto: Jonas Roosens / ANP

Nigel Farage, partijleider van de UK Independence Party, en aanjager van het Brexit-referendum, stapt op als partijleider. Dat maakte hij maandagochtend bekend. Hij blijft – zolang de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nog niet formeel is - wel Europarlementariër.

Farage zegt in een e-mail aan zijn achterban dat zijn ‘politieke ambitie is gehaald’:

“Ik deed aan deze strijd mee omdat ik vond dat we een natie moeten zijn die zichzelf regeerde, niet omdat ik een carrièrepoliticus was.”

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage Thank you to all my supporters in @UKIP and beyond. Delighted with the result we fought for so long to achieve. #BrexitBritain

Daarmee zijn de voormannen van beide pro-Brexit-campagnegroepen – Boris Johnson en Farage – verdwenen. De kansen van de derde voorman, Michael Gove, minister van Justitie, om David Cameron op te volgen als premier, lijken steeds kleiner. Hem wordt de politieke doodsteek van zowel Cameron als Johnson verweten.

Toespraak

Farage waarschuwde Brexit-stemmers in een toespraak maandagochtend dat zij weliswaar het referendum hebben gewonnen, maar dat hij ‘minder zeker is van welk akkoord we krijgen’.

“We hebben een nieuwe premier nodig, die ons niet verraadt.”

Hij doelde daarmee op de terugtrekkende bewegingen die sommige Conservatieve politici maken over beperking van vrij verkeer van personen en behoud van toegang tot de interne markt.

Machtsstrijd

Door Farage’s opstappen, zal ook bij deze Britse politieke partij een machtsstrijd losbarsten. Als sinds de verkiezingen vorig jaar was er een duidelijke tweestrijd tussen Farage en zijn getrouwen enerzijds en het enige UKIP-Lagerhuislid, Douglas Carswell en voormalig vicevoorzitter van de partij Suzanne Evans anderzijds.

De laatsten keerden zich tegen de anti-immigratieretoriek van Farage. Carwell had tijdens de referendumcampagne hevige kritiek op de poster van een rij vluchtelingen met daarover het woord ‘breekpunt’. Hij noemde het ‘fundamenteel fout’, en zei dat ‘boos nativisme’ geen verkiezingen won. Carswell tweette vanochtend een smiley in reactie op het vertrek van Farage.

Twitter avatar DouglasCarswell Douglas Carswell MP 😎

Het is de tweede keer dat Farage opstapt. Ook na de Lagerhuisverkiezingen van vorig jaar, toen hij opnieuw geen zetel wist te behalen, kondigde hij zijn vertrek aan. Daar kwam hij een paar dagen later op terug. Nu zegt hij bij zijn besluit te blijven.