Nieuwe organisatie voor het staatsoliebedrijf van Nigeria

Het land is voor 70 procent van haar inkomsten afhankelijk van olie, maar de olieprijs is laag.

Nigeria is volgens Reuters voor zeventig procent afhankelijk van de inkomsten uit oliewinning.
Nigeria is volgens Reuters voor zeventig procent afhankelijk van de inkomsten uit oliewinning. Foto Stefan Heunis / AFP

Het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC krijgt een nieuwe raad van bestuur waarbij ook de minister van Oliezaken wordt vervangen. Dat meldt persbureau Reuters. Het aanstellen van een nieuwe organisatie past in de grootschalige anticorruptiecampagne van de in 2015 aangetreden president Muhammadu Buhari.

Nigeria is volgens Reuters voor zeventig procent afhankelijk van de inkomsten uit oliewinning, maar door de dalende olieprijs is het Afrikaanse land met de meeste inwoners in een diepe economische crisis terechtgekomen. En daar is de vorige regering schuldig aan volgens president Buhari. Volgens hem had zij geld apart moeten zetten toen Nigeria gemiddeld honderd dollar of meer per vat ruwe olie ophaalde. Daardoor is de staatskas van het land nu nagenoeg leeg.

Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer cirkelen Nigeria’s patronagenetwerken al een halve eeuw als roofvogels rond de oliewinning. “Alleen al door diefstal van olie verdwijnt volgens de Britse denktank Chatman House jaarlijks naar schatting 7 miljard dollar.”

Verkiezingsbelofte

Buhari won de verkiezingen met de belofte dat hij corruptie in het land zou aanpakken. Een van de zaken die de president heeft aangepakt is het schrappen van meer dan twintigduizend niet-bestaande werknemers op de Nigeriaanse loonlijst. Daarmee bespaart de regering maandelijks meer dan tien miljoen euro. Ook is de ex-minister van Defensie, Bello Haliru Mohammed, begin dit jaar in staat van beschuldiging gesteld wegens het witwassen van bijna 1,4 miljoen euro.