Negen jaar voor dodelijke schietpartij Breda

De schotenwisseling vond plaats op klaarlichte dag, tussen het winkelende publiek.

Rechtbanktekening van OvJ. Mr. P.W.P.Emmen, midden voorzitter Mr. A.D. Scheffers, verdachte Pearl S., en zijn advocaat Mr. Karin Blonk in de rechtbank van Breda vanwege doodslag op Rudi Schouten (28).
Rechtbanktekening van OvJ. Mr. P.W.P.Emmen, midden voorzitter Mr. A.D. Scheffers, verdachte Pearl S., en zijn advocaat Mr. Karin Blonk in de rechtbank van Breda vanwege doodslag op Rudi Schouten (28). Foto: Aloys Ooswterwijk / ANP

De 36-jarige Pearl S. moet voor negen jaar de cel in voor doodslag op Satudarah-leider Rudi Schouten. Schouten werd op Goede Vrijdag op klaarlichte dag doodgeschoten op de parkeerplaats van een winkelcentrum.

Schutter Pearl S. hield vol uit noodweer te hebben gehandeld, nadat Schouten en zijn broer hem met een kapmes en een bijl hadden aangevallen. De rechter gaf hem daar slechts deels gelijk in. Volgens de officier van justitie en de rechter konden de eerste vijf schoten als noodweer worden gezien, maar had S. daarna weg kunnen lopen omdat zijn belagers toen al op de grond lagen. S. bleef echter schieten.

De uitspraak van de rechter komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechter is de “enorme agressie” van de twee broers richting S. strafverminderend. De rechter rekende het S. wel aan dat de schietpartij plaatsvond in de nabijheid van winkelend publiek; op dat moment liepen er kleine kinderen over de parkeerplaats.

Conflict

De schietpartij vond plaats na een langlopende ruzie tussen Schouten en de zus van zijn ex. Nadat Schouten de banden van haar auto had lek gestoken, belde de partner van de vrouw met Pearl S., die verhaal ging halen. Hij en Schouten spraken af bij winkelcentrum Tuinzigt in Breda, waar het al snel uit de hand liep. S. gaf Schouten een vuistslag, waarop die op hem insloeg met een machete. S. trok vervolgens een wapen en begon te schieten.

In de zaak moeten nog enkele verdachten terechtstaan. Eén van hen is de broer van Schouten; hem wordt poging tot moord verweten. Hij is in afwachting van zijn proces op vrije voeten gesteld. Verder wordt een defensiemedewerker in de zaak verdacht van openlijk geweldpleging tegen de gebroeders Schouten.