‘Miljardair Prochorov verkoopt Russisch imperium’

In 2014 zijn er invallen gedaan bij bedrijven van Prochorov na kritische berichtgeving van één van zijn multimediabedrijven.

Michail Prochorov op archiefbeeld uit 2011.
Michail Prochorov op archiefbeeld uit 2011. Foto Reuters / Mikhail Voskresensky

Volgens bronnen rondom de Russische miljardair Michail Prochorov zou hij alle Russische aandelen in zijn imperium van de hand willen doen. De verkoop is nog niet bevestigd door investeringsmaatschappij Onexim, die Prochorovs aandelen beheert. Dat schrijft de Russische krant Vedomosti.

Onexim beheert onder meer aandelen in de Russische aluminiumgigant Rusal, kaliumproducent Uralkali en krachtcentrale Quadra. Bronnen bij het laatstgenoemde bedrijf meldden in juni al dat Prochorov zijn aandelen te koop wilde aanbieden. Prochorov heeft de laatste jaren een moeizame relatie met de Russische president Poetin. In een reactie tegenover persbureau Reuters ontkent de woordvoerder van Poetin dat de verkoop plaatsvindt onder druk van het Kremlin.

Invallen na kritische berichtgeving

In april 2014 deden de Russische belastingdienst en de geheime dienst FSB invallen bij bedrijven van Prochorov. Dit gebeurde na berichtgeving van multimediabedrijf RBK, dat onder Onexim valt. RBK, dat bestaat uit een zakenkrant, een tv-station en een nieuwssite is één van de weinige bronnen van onafhankelijk nieuws in Rusland. Het schrijft kritisch over de gang van zaken in het Kremlin; zo berichtte de krant van het multimediabedrijf onder meer over de zakelijke belangen van de dochters van president Poetin en over de Panama Papers.

Media-ondernemer Derk Sauer leidde RBK, maar moest in augustus 2015 onder druk aftreden. Hij verkaste naar Onexim, vanwaar hij leiding bleef geven aan RBK. Later werd hij beschuldigd van fraude. In mei stapte de top van RBK op, volgens ingewijden onder druk van het Kremlin. Een regeringswoordvoerder noemde deze suggestie “volstrekt ongepast”.

Michail Prochorov is een van de rijkste mannen van Rusland. De persoon Prochorov vertegenwoordigt volgens zakenblad Forbes een nettowaarde van 8 miljard dollar. Hij is onder meer eigenaar van het Amerikaanse basketbalteam The Brooklyn Nets.