Man blaast zich op bij consulaat VS in Jeddah

Twee agenten raakten lichtgewond toen een man explosieven in een auto tot ontploffing bracht.

De straat voor het Amerikaanse consulaat waar de aanslagpleger zichzelf opblies.
De straat voor het Amerikaanse consulaat waar de aanslagpleger zichzelf opblies. Foto: AFP

In de Saoedische stad Jeddah heeft maandagochtend vroeg een man zichzelf opgeblazen voor het Amerikaanse consulaat. Dat meldt persbureau Reuters. Bij de explosie kwam de aanslagpleger om het leven, twee politieagenten raakten lichtgewond.

De aanslagpleger parkeerde rond twee uur ‘s nachts zijn auto voor een ziekenhuis tegenover het consulaat. Toen twee agenten hem benaderden bracht hij het explosief dat hij bij zich droeg tot ontploffing. Later volgden volgens ooggetuigen nog drie explosies; dit zouden gecontroleerde ontploffingen zijn geweest die werden uitgevoerd door de politie. Dit kon echter niet bevestigd worden. Na de explosie werd de straat waaraan het consulaat ligt afgesloten.

Tekst gaat verder onder tweet:

Twitter avatar realhumanrights R.E.A.L Human Rights #SaudiArabia - #Terrorist #Bomb SBIED attack - #Jeddah outside #USA Consulate - two police injured https://t.co/jlHOwCwI4F

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten op de hoogte te zijn van de explosie. Hij bevestigde dat al het Amerikaanse consulaire personeel in veiligheid was. Het consulaat waarschuwde Amerikaanse burgers in Saoedi-Arabië extra op hun veiligheid te letten. Vandaag is het 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag.

De bomaanslag in Jeddah is de eerste aanslag in tien jaar die gericht lijkt op buitenlanders. Toen was het terreurgroep Al-Qaeda dat een moordcampagne tegen westerlingen in Saoedi-Arabië had opgezet. In 2014 pleegde Islamitische Staat een reeks aanslagen op shi’itische minderheden in het land.