Laagste niveau werkloosheid Spanje sinds 2009

Vooral met de toeristische sector gaat het beter in de vierde grootste economie van de eurozone.

Spanjaarden wachten bij een uitzendbureau van de Spaanse overheid in Malaga.
Spanjaarden wachten bij een uitzendbureau van de Spaanse overheid in Malaga. REUTERS / Jon Nazca

De tijden zijn weer gunstiger voor de Spaanse baanzoeker. Het aantal Spanjaarden zonder werk is vorige maand naar het laagste niveau gedaald sinds september 2009, meldt persbureau AFP.

In juni waren er bijna 3,77 miljoen geregistreerde werklozen. Dat zijn er ruim 124.000 minder dan een maand eerder. Het is de sterkste daling in drie jaar. Met name de dienstensector krabbelde op door het groeiende toerisme, met ruim tachtigduizend extra banen. Ook in de bouw en industrie nam de werkgelegenheid toe.

Regio’s waar de meeste banen bij kwamen zijn Catalonië en Andalusië, waar veel toeristische stranden liggen. Toerisme is een belangrijke sector voor de vierde grootste economie in de eurozone; het vertegenwoordigt ongeveer 11 procent van het bruto binnenlands product.

Meer banen als belofte

Het is al maanden politiek instabiel in Spanje. Demissionair premier Mariano Rajoy is na een herverkiezing bezig een coalitie te vormen. Het creëren van meer banen is een van zijn verkiezingsbeloftes.

Vrijwel in geen enkel ander Europees land is de ongelijkheid zo groot als in Spanje. Meer dan twee miljoen mensen zijn al twee jaar of langer werkloos. Ook veel mensen mét werk leven aan de onderkant van de samenleving. Zeven miljoen mensen hebben minder dan 750 euro per maand te besteden. Het land kampt verder met een staatsschuld van ongeveer 99 procent van het bruto binnenlands product.